Home

Achtergrond 233 x bekeken 1 reactie

Patatje Oorlog tegen de vette snack

Het lees- en snackboek Patatje Oorlog van kok Pierre Wind en schrijver Bart Chabot is eigenlijk een aanklacht tegen de 'veel te vette hap'.

De snack van de frietboer kan en moet gezonder, vindt vooral Wind. In een tijd dat het Voedingscentrum al roept dat snackbars in sommige wijken moeten worden verboden, kan het boek van de twee Hagenaars op zijn minst een 'vette tegenwind' worden genoemd.

Ook uitgeverij Kosmos waagde zich in woelig vaarwater met dit initiatief. Ze gaf Wind en Chabot alle ruimte om de vette hap in Nederland te ontdekken.

De bijgeleverde gids, waarin snacksterren worden uitgedeeld, moet een jaarlijks terugkerend evenement worden. Wind: "We hopen dat de goeie snackbars die nu één of twee sterren hebben gekregen het voorbeeld worden voor alle andere zaken. De patatzaken zitten nu in het verdomhoekje. Ze zijn ten dode opgeschreven, zeker nu er ook nog geschreeuwd wordt om een vettax.''

De kok vindt dat de sector zelf wat moet doen om uit het dal te komen. "Er moet een gezond elan aan het assortiment snacks worden toegevoegd en er moet minder gefrituurd worden.'' Wind en Chabot - al mag de schrijver zelf graag af en toe een vette hap naar binnen werken - vinden dat er meer vers fruit en groente in het assortiment moeten komen.

Wind geeft het goede voorbeeld en presenteert in het lees- en snackboek dertig alternatieve snacks die niet uit de frituur komen; van panfrikadel, vegmex en chocoladeburger, tot tagliatelle lolly en venkelmilkshake. Na de presentatie lieten de aanwezige snackbareigenaren zich graag inspireren door Winds andere alternatieven voor de vette hap.

Uitgeefster Suzan Schapendonk vindt Patatje Oorlog vooral leuk omdat zoiets nog nooit is uitgegeven, inclusief de ranking van beste snackbars in Nederland. "Vooral Bart wilde nu wel eens de vette hap in Nederland belichten, omdat iedereen daar toch iets mee heeft. Mensen proberen tegenwoordig allemaal gezond te eten, maar soms grijp je toch naar wat fastfood.''

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    m.j. beaumont

    waarom men de heer wind topkok noemt is mij nog steeds een raadsel. dropsoep,een venkellollie, behoren deze gerechten tot de prestaties van topkoks, nee meneer wind, uw leerlingen met 2 woorden laten spreken, een echt vak leren waarbij zij enthousiast worden voor de horeca, dat is uw taak als docent van een vakschool. u gedraagt u nu als clown, hoewel dit een belediging is voor het circus. stop met dat idiote gedrag dat u zich heeft aangeleerd om financieel te scoren.

Of registreer je om te kunnen reageren.