Home

Achtergrond 245 x bekeken

Passie geeft de doorslag

Vleesveehouders bewijzen het: interesse voor de consument leidt tot innovaties.

Het hoeft niet altijd de grootste en kapitaalkrachtigste sector te zijn die zichzelf weet te vernieuwen. Dat bewijst de vleesveehouderij. Die ontbeert de financiële steun van de internationale agribusiness. En is vaak verguisd vanwege dierenwelzijnskwesties, maar dankzij veerkracht en passie weer opgestaan. Boerderij laat voorlopers deze week hun visie vertellen.

Wie wist dat je via internet vleespakketten kunt bestellen? En dat dat vlees door de postbode (!) wordt thuisbezorgd bij de klant? Het is werkelijkheid, en zo vooruitstrevend dat het nog klinkt als science fiction.

Zulke innovaties zijn het zichtbare bewijs van het doorzettingsvermogen van deze veehouders. Hun 24-uursverpakking en internetlogistiek zijn echt niet van de ene op de andere dag ontstaan. Ze hebben bloed, zweet en tranen gekost.

Wie goed naar deze boeren luistert, hoort geen veehouder meer maar een traiteur: een slager en een kok in één. Draad, geur, kleur, vet en smaak van het vlees zijn het kompas voor alle keuzes die ze maken. De motivatie is te vinden in het eindproduct: vlees. De consument staat centraal. Dan zijn voer en diergezondheid geen noodzakelijk kwaad, maar de uitgestippelde weg naar een lekkere biefstuk. Fantasie en lef horen er ook bij. De marketingdroom die te vertellen is rond Limousin-vlees uit Toscane, kan evengoed uit Twente komen.

Het werk is mooi, maar nog niet af. De voorlopers beseffen dat. Ze tuigen de keten nu op met informatiesystemen, zodat de herkomst van het vlees voor iedereen te achterhalen is.

Die techniek zal door de hele sector moeten worden omarmd. Een goed voorbeeld is de kalverhouderij. Zij informeert de consument gedetailleerd via internet. Vleesveehouders kunnen dat voordelige medium ook benutten. Naast de herkomst van het vlees kunnen ze alle informatie kwijt over de passie van hun vak. Dat wekt pas vertrouwen!

Foto

Marcel Henst

Of registreer je om te kunnen reageren.