Home

Achtergrond

Parlement Zuid-Afrika kiest nieuwe president

Het Zuid-Afrikaanse parlement kiest donderdag een nieuwe president, die Thabo Mbeki moet opvolgen.

Het regerende Afrikaans Nationaal Congres (ANC) heeft de partijveteraan Kgalema Motlanthe naar voren geschoven als kandidaat voor het presidentschap.

Het is de bedoeling dat Motlanthe het ambt van staatshoofd gaat bekleden tot de verkiezingen van volgend jaar. Motlanthe staat bekend als een bruggenbouwer die er moet voor zorgen dat de rust terugkeert in het diepverdeelde ANC.

Het ANC zegde Mbeki afgelopen weekeinde de wacht aan, omdat hij de rechtsgang zou hebben beïnvloed in een corruptiezaak tegen zijn rivaal Jacob Zuma. Die maakt volgend jaar grote kans de nieuwe president van het land te worden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.