Home

Achtergrond 188 x bekeken

PPE sceptisch over bijdrage destructiekosten

Het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) is sceptisch over overheidsplannen om destructiekosten aan de sector over te dragen.

In de LNV-begroting voor 2009 is 16 miljoen euro gereserveerd voor destructie. Daarna moet de sector de kosten dragen en gelden voor veehouders 'kostendekkende tarieven.'

"We hebben hier binnenkort besprekingen over. Ik verwacht niet dat de betrokken partijen zomaar akkoord gaan, er zal nog het nodige over gezegd worden", verwacht PPE-beleidsmedewerker Henk Hulsbergen.

De sector deelt deze mening. "De overheid ziet destructie als onderdeel van dierziektebestrijding", stelt Alex Spieker, secretaris van de Nederlandse Organisatie voor Pluimveehouders. "Als ze die verantwoordelijkheid afschuiven, moet de sector ook meer kunnen bepalen over de invulling hiervan. Bovendien moeten de tarieven van Rendac eerst transparanter."

Met de positie van Rendac hebben ook Gert-Jan Oplaat van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) en Wyno Zwanenburg van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) moeite. "Er is nu totaal geen concurrentie mogelijk, mede dankzij de overheid. Die monopoliepositie is ons een doorn in het oog. Als de sector betaalt moet er wel marktwerking zijn", vindt Zwanenburg

Het ministerie probeert al langer de rijksbijdrage te stoppen. Tot nu toe vergeefs, omdat de sector altijd steun kreeg van een Kamermeerderheid. Belangrijkste argument daarbij was dat veehouders mogelijk overgaan tot het dumpen van dode dieren om kosten te ontlopen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.