Home

Achtergrond 2 reacties

Oxfam: klimaatverandering tast mensenrechten aan

Mensenrechten moeten centraal staan in de strijd tegen de klimaatverandering.

In hun beleid om de veranderingen tegen te gaan, moeten rijke landen veel meer rekening houden met mensenrechten. Zij moeten niet langer economische motieven gebruiken om zich aan hun verantwoordelijkheden te onttrekken.

Dat stelt de ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib in een rapport aan de VN-commissaris voor de mensenrechten. Die onderzoekt momenteel het verband tussen internationale mensenrechten en de gevolgen van klimaatverandering.

De enorme uitstoot van het broeikasgas CO2 in rijke landen tast de basisrechten van miljoenen arme mensen aan, vindt de organisatie. Het gaat dan om de rechten op leven, veiligheid, voedsel, gezondheid en huisvesting.

De effecten van de klimaatverandering zijn wereldwijd, aldus Oxfam. Landen moeten dan ook aansprakelijk worden gesteld voor de internationale gevolgen van hun handelen. De organisatie waarschuwt de rijke landen dat zij in de toekomst juridische acties kunnen verwachten, wanneer zij nu nalaten de CO2-uitstoot fors te verminderen.

De rijke landen stellen voor hun CO2-uitstoot tegen 2050 te halveren. Maar de reductie moet minstens 80 procent zijn, stelt Oxfam. Rijke landen gebruiken volgens de organisatie economische argumenten om zo weinig mogelijk te doen. Maar op grond van ethische en wetenschappelijke overwegingen en vanwege de mensenrechten zouden zij veel meer moeten doen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  A.H. van Engelen

  Zelden zoiets vergezocht en onzinnig gewauwel gelezen. Hoe krijg je dergelijke irrelevante vergelijkingen bij elkaar. Ik lees vandaag eerder dat de CO2 uitstoot in Nederland gestaag afneemt; dat de onttrekking van grondwater door boeren significant terugloopt. Mensen van Oxfam en Ontwikkelingssamenwerking, ik snap heel goed dat U Uw salaris en andere emolumenten waar moet maken, maar doe dat dan op een volwassen manier en vergelijk zeker geen appels met peren.

 • no-profile-image

  Hajo

  Hebben die lui van Oxfam nooit gehoord van ijstijden ????
  waar denken zij dan waar de olielagen in de poolstreken vandaan komen.
  Zou misschien wel leuk zijn als ze eens een keer wat algemene ontwikkeling gingen leren.

Of registreer je om te kunnen reageren.