Home

Achtergrond 250 x bekeken

Over één jaar wellicht eerste boringen in het Oostland

Op z’n vroegst kan er begin 2010 geboord gaan worden voor het gezamenlijke aardwarmteproject in het Oostland.

Dat zei Hans van den Berg van Grontmij gisteren tijdens de informatiebijeenkomst over het aardwarmteplan in het Oostland. Er wordt onderzocht of het voor telers in de Wilgenlei en de Overbuurtse polder rendabel is om gezamenlijk te boren naar aardwarmte, een warmtenet aan te leggen voor distributie en ondergrondse of bovengrondse opslag te realiseren.

Grontmij doet deze verkenning die eind dit jaar moet zijn afgerond. Van den Berg verwacht dat een hoge kostenpost voor het aanleggen van het warmtenet, de grootste bottleneck in het project zal zijn. Het project kan naar zijn zeggen op redelijk korte termijn uitgevoerd worden en hij noemt daarbij begin 2010. De vergunningverlening kan volgens hem vrij snel gaan, net als het vinden van een bedrijf dat de verschillende boringen gaat doen. "Wel staat of valt het project met een garantiefonds van de overheid bij misboringen."

Het gezamenlijke aardwarmteproject heeft als voordeel dat telers elkaar niet onder grond beconcurreren. Bovendien is het bij boringen van individuele bedrijven heel moeilijk dit af te stemmen op de behoefte van het eigen bedrijf. Ook geeft hij aan dat verreweg alle bedrijven in het gebied al een wkk hebben, waardoor het nu lastig is om als individueel bedrijf de investering van aardwarmte rendabel te krijgen. "De telers kunnen samen de kosten van de onrendabele top delen."

Lees ook 14 tuinders betrokken bij aardwarmteproject Oostland

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.