Home

Achtergrond 178 x bekeken 3 reacties

Opvoedbewijs voor wie een hond wil

Als minister Gerda Verburg (Landbouw) echt het aantal bijtincidenten met honden wil verminderen, moet ze de fokkers en eigenaren aanpakken.

Dat is de boodschap die meer dan tienduizend verontruste hondenliefhebbers hebben voor de minister.

Ze verzetten zich tegen de nieuwe Regeling Agressieve Dieren en raden Verburg aan een opvoedbewijs in te voeren voor iedereen die een hond wil. "Om ongelukken tegen te gaan, mogen mensen ook pas in een auto rijden als ze hun rijbewijs gehaald hebben'', stellen het Comité Dierennoodhulp, de Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren en de Stichting Rechten Voor Al Wat Leeft vandaag.

Ontstaan er ondanks het opvoedbewijs toch problemen met het gedrag van de hond, dan kunnen een aanlijngebod en een muilkorfplicht, met gedragstherapie voor de hond, uitkomst bieden, vinden de organisaties.

"Als eigenaren weigeren mee te werken en duidelijk de veroorzaker zijn van de problemen, volgt een verbod om honden te houden. Dit zou wettelijk geregeld moeten worden.''

Het zit de dierenliefhebbers dwars dat een hond volgens de nieuwe richtlijn al in beslag zou kunnen worden genomen als "iemand beweert zich door het gedrag van dier bedreigd te hebben gevoeld''. Het dier belandt dan zeker enige weken in een kennel, omringd door andere blaffende honden voordat een gedragstest wordt afgenomen. "Deze situatie maakt de hond onstabiel en kan het testresultaat in hoge mate beïnvloeden, zeker als de eigenaar niet bij de test aanwezig mag zijn. De hond zou daarom niet in beslag genomen behoren te worden, maar in afwachting van de test een aanlijn- en muilkorfgebod moeten krijgen.''

De samenwerkende hondenliefhebbers noemen het volstrekt onacceptabel en onnodig dat een hond die niet slaagt voor de gedragstest, wordt afgemaakt. Ze wijzen erop dat de gedragstest nooit geheel betrouwbaar is. "Een hond kan bovendien tot op hoge leeftijd nog dingen af- en aanleren. Er bestaat tegenwoordig goede gedragstherapie en daarbij kan men een muilkorf- en aanlijngebod laten ingaan.''

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  De kennels zitten zo vol met honden dat het niet nodig is om er een met gedragproblemen te moeten hebben.
  Is de aaibaarheid van je hond niet goed heb je als baas maar te zorgen dat de ander er geen last vast krijgen kan. Zo voorkom je regelzucht invloed.

 • no-profile-image

  Emiel

  Wat een klare onzin. dan zet ook maar zo een diploma voor katten die bij andere in de tuin gaan zitten schijten in.

 • no-profile-image

  hondenbezitter

  Ik zou bijna denken dat het een 1-aprilgrap is. Voordat ik een opvoedbewijs voor m'n honden ga halen, vind ik dat er eerst een opvoedbewijs voor kinderen moet komen. Wat een onzin! Zoiets helpt toch niet. Want ondanks ons rijbewijs krijgen we toch ook allemaal wel eens een boete voor te hard rijden. En sommigen zitten zelfs met drank op achter het stuur. Kortom, zo'n briefje garandeert niets. Lekkere bureaucratische nonsens en werkverschaffing, want er moeten cursussen komen, registratie van de bewijzen, controle bij dierenbezitters en sancties als we ons niet aan dat regeltje houden...

Of registreer je om te kunnen reageren.