Home

Achtergrond

Ophef over Netwerkitem Spaanse tomaten neemt toe

De LNV-vertegenwoordiging in Madrid heeft een verklaring over uitlatingen van Milieudefensie over Spaanse tomaten verwijderd van de internetpagina na dreiging met juridische stappen.

De Nederlandse overheid zegt de kritische Netwerkreportage over Spaanse tomaten te betreuren en stelt dat de tomaten niet de huidige EU-residuregels overschrijden.

In een officiële brief zegt de Nederlandse overheid de negatieve aandacht te betreuren. De gewestelijk minister van Andalusië had de Nederlandse ambassade om opheldering gevraagd.

Een verklaring van landbouwraad Carel Heringa over verontwaardiging van Spaanse politici en teelt over de reportage van Netwerk werd onder druk van Milieudefensie van de internetpagina verwijderd. "We zijn Milieudefensie tegemoetgekomen toen ze dreigden met advocaten. We willen niet extra publiciteit over de rel, maar de relaties met Spaanse partijen goed houden", zegt Heringa. Het besluit is na overleg met het LNV-ministerie genomen.

Het steekt Heringa dat Milieudefensie hier nu triomfantelijk over rapporteert.'De landbouwraad heeft verklaringen afgegeven zonder zich te verdiepen in de materie. De uitspraken zijn niet houdbaar gebleken", zegt projectleider Wouter van Eck van Milieudefensie.

De landbouwraad stelde aanvankelijk de Spaanse verontwaardiging te begrijpen omdat er wel degelijk biologische gewasbescherming wordt toegepast. Ook het gebruik van de term gif was tegen het zere been van Heringa.

LNV heeft woensdag van de Voedsel en Waren Autoriteit vernomen dat de monsters uit 2006 en 2007 voldeden aan de nieuwe huidige residuwetgeving in de EU. Dat geeft volgens Heringa aan dat conclusies over gezondheidsrisico’s uit de lucht gegrepen zijn.

De Spaanse advocaat heeft ondertussen contact gehad met de redactie van Netwerk en wil met een dossier van Spaanse en Duitse controlegegevens aantonen dat Spaanse tomaten weldegelijk veilig zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.