Home

Achtergrond 186 x bekeken 3 reacties

Opbrengsten pootgoed veelal beter dan gedacht

De pootgoed-oogst is door de goede weersomstandigheden klaar.

Dat zegt Jan Hoogenboom, financieel manager bij aardappelhandelshuis HZPC. "De opbrengst per hectare is gemiddeld lager, maar het aantal afkeuring is minder. Dat heft elkaar deels op."

Het was zo’n tien dagen lang perfect weer om aardappelen te rooien, verklaart Hoogenboom. Telers geven volgens hem aan dat, gezien het droge voorjaar, het aantal tonnen niet tegenvalt. "Het product is wel 5 procent grover dan vorig jaar. Dat is niet zo erg als twee jaar geleden, toen we het 20 procent bovenmaat hadden."

Als er meer vraag is dan aanbod van pootgoed, kunnen dikke poters weer worden versneden. Veel telers lieten hun product groeien gezien de hoge consumptieaardappelprijs. "Daar wordt nu niet op gespeculeerd. Dit is een geforceerde situatie door het groeiseizoen."

De aardappelen komen beter uit de keuring dan vorig jaar. "In 2007 is ruim 7 procent afgekeurd, tegen 3 procent dit jaar. Dat is een voorlopige stand, want de NAK is net aan de nacontrole begonnen. De virusdruk is op het laatst nog opgelopen, waardoor ik meer afkeuringen verwacht in de nacontrole. Ik verwacht dat het aanbod vergelijkbaar is met vorig jaar."

Commercieel directeur Jan van Hoogen van Agrico zegt dat de poters voor 90 procent en consumptieaardappelen 70 tot 75 procent zijn gerooid. Zowel hij als Hoogenboom benadrukt dat de opbrengst wisselt per gebied. "Het maakt nogal uit of je in het Noorden of in de Noordoostpolder zit", aldus Hoogenboom. Hij doelt op de droogte die de knolzetting langs de Waddenkust verstoorde.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  shelly van vooren

  hallo. vlak achter onze huizen ligt een land en is verhuurd aan een belgische boer uit koewacht. ze gaan er lelie.bollen planten..het land is vooraf geinjecteerd met een gas om ongedierte te bestrijden en dan plat gereden...afgelopen vrijdag av.liet mijnman de hond uit en hy kon het buiten niet meer uithouden van eriterende en de tranen leipen uit z"n ogen .hy heeft heel de nacht niet kunnen slapen van het hoesten en de vogende dag waren er veel mensen met dezelfde problemen...ook dieren die ziek waren en vandaag al twee vijvers met dode vissen..politie en gemeente proberen het af te schuiven ...wat moeten wij doen ....is het blauw.zuurgas. geweest..wij denken het wel...het is niet normaal...en wij zijn bang dat het op langere termijn...schadelijk zal zijn....hopeloos...wil u ons helpen....?

 • no-profile-image

  j wilms

  shelly , jou bericht hoort hier niet, klinkt ook een beetje raar, blauwzuurgas......

 • no-profile-image

  K Rozema

  Valt hier erg tegen, amper 25 ton...

Of registreer je om te kunnen reageren.