Home

Achtergrond 8 reacties

Opbrengst verpest prijs van gerst

De opbrengst en kwaliteit van de gerstoogst is buitengewoon goed.

In combinatie met goede oogsten in Duitsland en Frankrijk staat de premie voor brouwgerst daardoor wel onder druk. Directeur Henk Heinhuis van de in- en verkoopgorganisatie Agrarische Unie in Emmeloord, is positief over de oogst in hun werkgebied Groningen, Drenthe, Overijssel en Flevoland. "Op de betere gronden, met name klei, zien we heel goede opbrengsten van 7,5 tot 9 ton per hectare. Deze wordt gekoppeld aan een uitstekende kwaliteit, al lijkt het eiwitgehalte iets aan de hoge kant. Ik schat dat ruim 90 procent brouwwaardig is."

Op zand- en dalgronden valt de opbrengst tegen, al is het beeld volgens Heinhuis wisselend. "Lichtere zandgronden in het Westen brengen 3 of 4 ton per hectare op, bij een matige kwaliteit. We schatten het brouwgerstpercentage op 70 procent." Ook in Zeeland en West-Brabant, waar nog incidenteel een perceel geoogst wordt, ziet de gerstoogst er goed uit. Het eiwitpercentage is hier minder een probleem. "Het eiwitpercentage ligt tussen de 10 en 11 procent", weet Rien Fieman, hoofd granen van coöperatie CZAV, dat meer dan drieduizend leden telt.

Carlos Nijenhuis van Afrifirm ziet een verontrustend lage premie voor brouwgerst als gevolg. Momeneel is het verschil slechts zo’n 25 euro per ton. "In de belangrijke productielanden Frankrijk en Duitsland is veel meer dan voorheen geoogst." De verwachting is een Europees overschot van tussen de 1 en 2 miljoen ton. "De mindere kwaliteit in het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië kan de prijs mogelijk ondersteunen. Daarna is het volgende ijkpunt de Australische oogst, die in januari van start gaat."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  telerke

  Ja, ja diezelfde mensen die de boeren graag van alles verkopen vertelden dat brouwgerst zon goeie teelt was, dat hebben ze in het buitenland ook gedaan.
  En inderdaad het WAS een goede teelt.
  Achter de markt aan telen is nooit slim en luisteren naar "adviseurs" nog minder.
  Loonslaven zijn geen ondernemers met visie!

 • no-profile-image

  denker

  Ik reageer dit keer heel kort!!
  ROBBE schaam je!

 • no-profile-image

  Dirk

  Robbe, schaam je!!!! Een akkerbouwer accepteerd wat hem wordt aangeboden. Nogmaals, het is de handel die het voor een varkenshouder duur maakt. Pluimveemest voor export was € 36,-. is nu € 8,- per ton. Wat ik belangrijker vindt!!!!! wordt het biertje nu dus weer goedkoper !!!!!!!!!!!.............. ik denk het niet. Net als het brood en de melk.

 • no-profile-image

  gert

  overdaad schaadt

 • no-profile-image

  robbe

  denker...........ik schaam me helemaal niet maar reageer heel kort, 't toch zo !!!

 • no-profile-image

  Henk

  Dirk het is duidelijk dat je niet weet hoede vork in de steel zit!!! maar van pinten pakken duidelijk wel .

 • no-profile-image

  pietje

  wanneer komt de braakregeling en de interventieregeling terug, of mogen wij akkerbouwers ook niks verdienen!!!!!

 • no-profile-image

  robbe

  hopelijk voert men die regels nooit terug in !!! en de akkerbouwer heeft zijn inkomen al binnen voor ie gezaaid heeft aan premies en zakkenklopperij voor mest

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.