Home

Achtergrond

Oostland maakt zich op voor twee aardwarmteprojecten

In het Oostland gaan in opdracht van de provincie Zuid-Holland twee aardwarmteprojecten van start.

Dat laat het Innovatieplatform Glastuinbouw Oostland (IGLO) weten.

Het zou gaan om twee aardwarmteprojecten in de regio Wilgenlei en de Overbuurtsche Polder, maar een woordvoerder van de gemeente Lansingerland wil er nog niet meer over kwijt. Dat gebeurt pas op 22 september wanneer voorzitter Dick van Vliet van IGLO en wethouder EZ van Lansingerland, het platform voorstelt en een presentatie geeft over de twee projecten.

Het is dus nog onduidelijk hoe ver de plannen voor aardwarmte zijn gevorderd. Ies Bos, paprikateler en glastuinbouwbestuurder in het Oostland, antwoord desgevraagds niets van de twee plannen af te weten.

Het zou gaan om twee projecten in de Wilgenlei en de Overbuurtsche Polder waar in totaal meer dan 200 hectare aan glastuinbouw staat. Volgens het platform zou doordat telers gebruik gaan maken van aardwarmte in dit gebied acht miljoen kuub gas per jaar aan aardgas worden bespaard.

Het platform is een samenwerkingsverband tussen de gemeente Lansingerland, de gemeente Pijnacker-Nootdorp en de agribusiness in dit gebied. Het doel is de vitaliteit en de economische toekomst van de tuinbouwketen veilig te stellen door middel van allerlei duurzame innovaties. De twee aardwarmte projecten zijn de eerst concreet geboekte resultaten van het Innovatieplatform Glastuinbouw Oostland, aldus IGLO in een persbericht.

Ook is de club bezig met een plan voor een internationaal innovatiecentrum voor de tuinbouwketen waarin innovatie, kennisdeling en ontmoeting centraal staan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.