Home

Achtergrond 183 x bekeken

Ook politiek is agressie tegen hulpverleners zat

Elke keer weer klinkt in politiek Den Haag een roep om een keiharde aanpak van mensen die ambulancepersoneel en andere overheidsdienaren belagen.

Het kabinet heeft de afgelopen jaren, mede op aandringen van de Tweede Kamer, maatregelen genomen om dit toenemend geweld tegen te gaan. Een kwart van het overheidspersoneel wordt geconfronteerd met fysiek geweld en bijna twee derde met een agressieve benadering. Vooral ambulance- en gevangenispersoneel en treinconducteurs hebben het zwaar te verduren. Een vorig jaar gepresenteerd actieplan moet ertoe leiden dat agressie en geweld tegen overheidsmedewerkers in 2011 met 15 procent is afgenomen ten opzichte van 2007.

Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken ondertekende eind mei samen met werkgevers en werknemers een landelijke norm voor een correcte omgang met hulpverleners en andere publieke dienstverleners. Kern daarvan is dat agressie of geweld tegen hen nooit wordt getolereerd.

Het Openbaar Ministerie (OM) eist inmiddels een twee keer zo hoge straf tegen mensen die geweld hebben gebruikt tegen hulpverleners. Dat wil overigens nog niet zeggen dat de daders ook een hogere straf krijgen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.