Home

Achtergrond 175 x bekeken

Ook hof stelt tuinder aansprakelijk voor loon uitzendkrachten

Een tomatenteler schakelde arbeiders via een uitzendbureau in. Dit bureau dat niet over een goede vergunning beschikte, droeg geen loonbelasting af en ging later failliet. Na de rechtbank stelde ook het hof van Den Bosch de tuinder aansprakelijk voor de niet afgedragen premies en ontbrekende administratie van het personeel.

Belanghebbende exploiteerde in 1998 een tomatenkwekerij. Voor het plukken van tomaten werden uitzendkrachten ingezet. In juni van dat jaar werd gebruik gemaakt van de diensten van een in 2002 ontbonden bv. In 2000 stelde het GAK een onderzoek in bij deze bv en ontdekte de onvolledige administratie en niet betaalde loonbelasting, zo ook over de werknemers bij belanghebbende.

Omdat gegevens over het personeel bij het uitzendbureau onvolledig waren, werd nageheven volgens het anoniementarief (artikel 26b van de Wet op de loonbelasting 1964) en met toepassing van brutering. Het uitzendbureau was inmiddels failliet, daarom stelde de ontvanger van het GAK de tomatenteler aansprakelijk voor de bij hem gewerkte uren van betreffende arbeiders. Het ging om een bedrag van €1.009.

De ondernemer ging in beroep, maar kreeg geen gelijk van de rechtbank. Alleen door een rekenfout kon de aanslag verminderd worden tot €945. Voor het hof was in geschil:

  • A. Kon belanghebbende met toepassing van artikel 34 van de Invorderingswet 1990 aansprakelijk worden gesteld voor van G nageheven loonbelasting/premie volksverzekeringen en omzetbelasting? Zo ja;
  • B. Is het bedrag van de aansprakelijkstelling, na de vermindering door de Rechtbank tot €945, te hoog?
  • C. Dient de Ontvanger te worden veroordeeld in de werkelijke proceskosten van belanghebbende in de bezwaar- en de beroepsfase?
Belanghebbende deed een beroep op artikel 1, Eerste Protocol bij het EVRM (Europees Verdrag van de Rechten van de Mens) voor geschilpunt A. De Rechtbank oordeelde echter dat bedoeld artikel 1 een staat toestaat om wetten toe te passen die deze noodzakelijk vindt om de betaling van belastingen te verzekeren. Enerzijds mag de overheid de naheffingsaanslagen berekenen met behulp van het anoniementarief en brutering en anderzijds om belanghebbende op de voet van artikel 34 van de Invorderingswet voor de naheffingsaanslagen aansprakelijk te stellen.Ook vindt het hof in navolging van de rechtbank dat belanghebbende geen argumenten aanvoerde die aantonen dat de bedragen te hoog zou zijn. Ook ziet het hof geen reden tot vergoeding van de proceskosten aan de ondernemer, omdat daarvoor geen bijzondere omstandigheden zijn.

Lees ook Terecht aansprakelijk gesteld voor naheffingsaanslag met anoniementarief

Meer informatie Uitspraak Hof Den Bosch, 27 juni 2008 (publicatie 25 augustus 2008), nr. 06/00243

Meer informatie Agrarisch Dagblad, 22 september 2008: Meer uitbuiting buitenlanders (over malafide uitzendbureau's)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.