Home

Achtergrond 171 x bekeken

'Ook buitenlandse banken profiteren van plan VS'

Ook buitenlandse banken kunnen gebruikmaken van het fonds dat de Amerikaanse regering wil oprichten om financiële instellingen van de ondergang te redden. Dat zei de Amerikaanse minister van Financiën Henry Paulson op de Amerikaanse televisie.

Volgens Paulson kunnen ook buitenlandse banken hun 'besmette' waardepapieren inruilen bij het nog op te richten fonds. "Als een bank activiteiten in de Verenigde Staten heeft en hier ook mensen in dienst heeft, heeft die net zo veel effect op de Amerikaanse bevolking als elke andere instelling.''

Paulson zei zondag in een ander Amerikaans tv-programma dat de Amerikaanse regering andere landen adviseert om hun financiële instellingen op een vergelijkbare manier te helpen als de Verenigde Staten van plan zijn. "Ik geloof dat een aantal landen dat ook zullen doen'', voegde hij hieraan toe.

De Amerikaanse minister verdedigde het noodplan als pijnlijk en duur, maar noodzakelijk om het financiële systeem te stabiliseren. Paulson noemde het pijnlijk dat vooral de Amerikaanse belastingbetaler zal moeten betalen voor het plan. "Dit is een vernederend moment voor de Verenigde Staten'', zei hij.

Paulson zei bovendien dat het nu niet de bedoeling is om ook leningen van hedgefondsen over te nemen. Hedgefondsen zijn private investeringsfondsen, die proberen hoge rendementen te halen door risicovol en agressief te beleggen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.