Home

Achtergrond

Onderzoek naar nieuwe boortechniek voor aardwarmte

De sectorcommissie Energie van het Productschap Tuinbouw gaat onderzoek doen naar een Israëlische boortechniek voor de winning van aardwarmte uit diepere aardlagen die geen water, maar wel warmte bevatten.

Energiecommissielid Tiny Aerts heeft hier onlangs om gevraagd. Volgens hem kan de techniek interessant zijn voor Nederlandse tuinders. "Nu is aardwarmte slechts in een beperkt deel van Nederland te winnen. Met de nieuwe techniek kan er ook warmte uit aardlagen worden gehaald waarin geen water zit. Die situatie doet zich wellicht in grote delen van het land voor."

Met de Israëlische boortechniek wordt een zoutoplossing in een aardlaag geïnjecteerd. "Daardoor kan warmte worden gewonnen en tegelijkertijd worden omgezet in elektriciteit", aldus Aerts. In Nederland past volgens hem slechts één tuinder deze techniek toe, met hulp van een ingenieursbureau.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.