Home

Achtergrond 203 x bekeken

Onderzoek naar betrouwbaarheid GBA

Het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat onderzoeken hoe betrouwbaar de gemeentelijke basisadministratie (GBA) is.

Op basis van een steekproef die komend voorjaar wordt gehouden, komt het departement met een plan om de basisregistratie voor persoonsgegevens op orde te krijgen.

"Er is op dit moment onvoldoende cijfermatig inzicht in de betrouwbaarheid van de GBA'', erkende staatssecretaris Ank Bijleveld van Binnenlandse Zaken woensdag in een overleg met de Tweede Kamer. Een meerderheid van het parlement is ontevreden over het actieplan dat Bijleveld eerder dit jaar presenteerde om de problemen met de GBA op te lossen.

Volgens de Kamerleden is dat stuk veel te algemeen, mist het urgentie en ontbreekt een planmatige aanpak om de basisadministratie te verbeteren. De staatssecretaris sprak tegen dat ze geen gevoel voor urgentie heeft en wees erop dat ze wel degelijk maatregelen heeft aangekondigd om te komen tot een GBA waar iedereen van op aan kan. "Wij nemen het probleem echt serieus.''

Veel steden hebben een basisadministratie met foute of achterhaalde gegevens. Volgend jaar komen er scherpere controles in woonwijken om te kijken of bewoners zich schuldig maken aan adresfraude of dat gemeenten gegevens onjuist hebben geregistreerd. Naar aanleiding van een voorstel van de PvdA gaat Bijleveld daarover met gemeenten overleggen.

Gemeenten en andere (semi)overheidsorganisaties die twijfelen aan de juistheid van gegevens, moeten die terugmelden aan de GBA. Nu doen alleen de Belastingdienst en de gemeente Hilvarenbeek dat nog maar. Vanaf 2010 is het verplicht. Bijleveld riep alle andere ruim 440 gemeenten en bestuursorganen op ervoor te zorgen dat ze daar dan aan meewerken.

In het voorjaar stuurt de staatssecretaris haar wetsvoorstel naar de Kamer op grond waarvan gemeenten mensen mogen beboeten die weigeren hun gegevens door te geven of zich helemaal niet inschrijven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.