Home

Achtergrond 1 reactie

Onderzoek gasmarkt duidt op gebrek concurrentie

Onafhankelijk onderzoek in opdracht van LTO Glaskracht en Productschap Tuinbouw (PT) toont aan dat er onvoldoende transparantie en concurrentie is op de gasmarkt.

Beide organisaties doen daarom een dringend beroep op het kabinet, de politiek en de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) om op korte termijn in te grijpen. Sinds begin augustus blijft de gasprijs op een hoog niveau, terwijl de olieprijs fors is gedaald. Veel glastuinbouwbedrijven hebben ten gevolge van de hoge gasprijzen grote moeite het hoofd boven water te houden, stellen zij. Beide partijen maken op dit moment niet bekend wie het onderzoek heeft uitgevoerd.

Er is sprake van een beperkt aantal aanbieders op de TTF, waardoor de TTF-gasprijs zonder voldoende concurrentie tot stand komt. De grootste Nederlandse aanbieder van aardgas, GasTerra, volgt deze TTF-gasprijs op de voet, stellen de organisaties. “Kennelijk ziet GasTerra geen reden om de concurrentie met andere aanbieders op de TTF aan te gaan.”

In het persbericht beschrijven PT en Glaskracht de marktsituatie in stevige bewoordingen. "LTO Glaskracht en PT zijn de huidige werking van de gasmarkt zat. Óf er is sprake van een geliberaliseerde markt met voldoende marktwerking en transparantie óf de gasprijs wordt door een vaste formule bepaald op basis van de olieprijs, zoals dat vóór de liberalisering werd gedaan."

De NMa doet eind oktober een uitspraak over de gasmarkt. De sector wil de NMa bewegen de uitspraak te versnellen, omdat telers er op wachten bij het afsluiten van contracten, maar de NMa is daar niet gevoelig voor.

Eén reactie

  • no-profile-image

    hazenbroek HJ

    Waar blijft de geloofwaardigheid door steeds aan te geven dat de gas gekoppeld is aan de olie prijs worden we nou wel of niet voor de GEK gehouden.

Of registreer je om te kunnen reageren.