Home

Achtergrond 194 x bekeken 1 reactie

Obama: kredietcrisis door gefaald beleid

De Democratische presidentskandidaat Barack Obama heeft de schuld voor de kredietcrisis gelegd bij ,,acht jaar gefaald economisch beleid van George Bush, gesteund door John McCain.''

In een televisiedebat tussen de beide presidentskandidaten, dat aanvankelijk alleen over buitenlandbeleid zou gaan, stonden Obama en McCain vrijdagavond (plaatselijke tijd) eerst stil bij de financiële malaise in de Verenigde Staten. Beide politici spraken de verwachting uit dat er een akkoord zou komen over het reddingsplan dat de Amerikaanse regering heeft voorgesteld.

Obama verwees tijdens het debat ook naar een recente uitspraak van McCain. Die had tijdens een campagnebijeenkomst gezegd dat de Amerikaanse economie fundamenteel sterk is. ,,Daar ben ik het fundamentaal mee oneens'', zei Obama.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Johan

    De Fed (alan greenspan) die 100-miljarden voor veel telage rentes beschikbaar stelt is de bron van het hele financiele waterhoofd losgezongen van de echte economie. Goed voor de economische groei maar geen gezonde groei omdat de de markt verzadigt is voor (geleend) geld en de salarissen en bonussen een verslaving werden, ging men massaal in onverantwoorde leningen/hypotheken.
    Omdat de FED het mogelijk maakt.
    Ook de ECB, iets voorzichtiger, pompt al jarenlang 3x zoveel geld in de markt als verantwoord door economischegroei. Maar wel economische groei die betaald wordt door inflatie. Nu maken de Centrale banken een vlucht vooruit door weer 100-miljarden in de banken te pompen. Wij allen betalen dit dmv koopkrachtvermindering door inflatie. Inflatie omhoog betekend rente omhoog. Gevolg mensen die de hypotheek niet meer kunnen betalen. Terughoudend consumenten gedrag en een economische recessie met massa ontslagen. De politiek dient een bandbreedte vasttestellen die de monetairegroei aan banden legt en in de pas laat lopen met de economische groei. Obama heeft een punt dat het toezicht heeft gefaald, omdat het gevoelig ligt, extra geld in de economie betekend immers economische groei en banen, elk politiek leider wil dat niet alleen republicans. In EU is Sarkozy vooral voor politieke bemoeienis met de ECB, wanneer Duitsland ea dat hadden toegestaan hadden we net zulke problemen gehad als in de US.

Of registreer je om te kunnen reageren.