Home

Achtergrond

OFH: veel zware hagelschade in fruitteelt

Fruittelers kampen dit jaar met hoge schadepercentages als gevolg van hagel.

Volgens verzekeraar OFH zijn in Nederland en België vier zware buien gevallen, maar zijn andere delen van Nederland gevrijwaard gebleven van schade, zodat nog niet van een bijzonder slecht hageljaar kan worden gesproken.

Taxateurs hebben de laatste weken de schade getaxeerd bij telers van Conference en Elstar. Op 22 juni vielen twee zware buien in Zuid-Limburg en Overbetuwe. Nu blijkt dat ongewoon veel taxaties met 75 tot 100 procent worden gevonden. Veelal worden deze partijen als industriefruit afgewaardeerd (bij appels ligt de grens op 75 procent, bij peren 90 procent).Schadepercentages schieten bovendien sneller omhoog door de relatief vaak voorkomende rotbesmetting van het fruit.

Hoe hoog het totale schadebedrag is, is nog niet bekend. Wel stelt de woordvoerder dat de schade kan worden opgebracht zonder daar in de toekomst de premies op aan te passen. "In de jaren negentig is dat één keer voorgekomen na drie zware hageljaren."

Het patroon van de hagelschade is dan wel bijzonder, het beeld van de totale schade is dat vooralsnog niet. "We zijn voorzichtig met conclusies over het gemiddelde dit jaar. Veel gebieden hebben geen hagelschade, zoals de polders en het Utrechtse."

Bovendien gaan de taxateurs de komende weken de late rassen Jonagold, Boskoop, Golden Delicious en Doyenné du Comice nog taxeren.

De komende weken wordt duidelijk of hagelverzekeringen aantrekkelijker worden voor telers. De afzetorganisaties werken intern aan hun GMO-plannen. Voor 2009 biedt GMO extra ruimte om preventieve middelen te financieren. Afzetorganisaties beslissen zelf of verzekeringen daaronder zullen vallen. In dat geval kunnen telers mogelijk tegen gereduceerde premieheffingen een polis afsluiten. Volgens de woordvoerder is nog onduidelijk wat de afzetorganisaties hierover besluiten.

Of registreer je om te kunnen reageren.