Home

Achtergrond 4 reacties

'Nu castreren stoppen is niet in belang supermarkten'

Supermarkten hebben er op dit ogenblik nog geen enkel belang bij om volledig over te stappen op ongecastreerd varkensvlees.

Dat zei voorzitter Theo Roos van het Centraal Bureau Levensmiddelen maandagavond bij de start van de cursussen verdoofd castreren in Sterksel. Hij reageerde op het ultimatum dat de Stichting Varkens in Nood vorige week aan enkele supermarkten stelde om op korte termijn over te schakelen op ongecastreerd vlees.

Roos verduidelijkte zijn standpunt met een rekensom. "Supermarkten hebben 4 miljoen klanten per dag. Stel dat 25 procent daarvan varkensvlees koopt; dat betekent dat er per dag 1 miljoen klanten zijn die varkensvlees kopen. Van berenvlees is bekend dat in een klein aantal gevallen er iets mis is met de geur van het vlees. Stel 1 procent. Dat zou betekenen dat er per dag 10.000 klanten zijn die een stukje vlees kopen dat stinkt. Dat kan 10.000 klachten voor de supermarkten per dag opleveren. Supermarkten zijn 300 dagen per jaar open. Op jaarbasis zou het dus 300 maal 10.000 klachten op kunnen leveren, ofwel 3 miljoen klachten op jaarbasis."

Roos: "Het spreekt vanzelf dat supermarkten daar niet op zitten te wachten. Wij blijven daarom vasthouden aan de Verklaring van Noordwijk, waarin staat dat castratie uiterlijk in 2015 wordt afgeschaft. Vanaf 1 maart volgend jaar starten de supermarkten met de verkoop van varkensvlees van verdoofd gecastreerde varkens.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  maydonna

  meneer Roos vergeet ook te vermelden dat het eenvoudig is om een baktest te doen voor berenvlees. dat slagerijen hier de verantwoording voor moeten nemen is duidelijk een aantal jaren geleden durfde de vion directie ons nog grondstoffenleveranciers te noemen . nu leggen ze de verantwoording die zei moeten nemen bij die grondstoffenleverancier omdat ze ze zelf niet durven nemen . ja het gaat alleen over geld . waarom krijg je net zo veel subsidie als het aparaat kost welk aparaat schrijf je in 2 jaar af. er is geen ene boer die met plezier biggen gaat martelen om ze te verdoven . hier is nog te veel onbekend over . maar wij worden weer met de rug tegen de muur gezet. boeren laat je niet gek maken en smijt dat castreer mes weg laat ze het maar uitzoeken met hun verantwoordelijkheid.

 • no-profile-image

  taeka

  De supermarkten hebben het voor het zeggen in Nederland en dus geld gaat weer voor alles.
  Snap niet dat je als boer dit soort onzin wilt doen, maar het zal wel weer voor het geld zijn.

 • no-profile-image

  Marian Henderson

  Er is niet alleen aangetoond dat berengeur nauwelijks voorkomt, maar ook dat maar weinig consumenten er echt hinder van hebben. Het aantal klachten is dus zwaar overdreven. Je zou er statistisch eens in de dertig jaar mee te maken krijgen. Moeten we daarvoor al die varkens laten lijden? Marian Henderson.

 • no-profile-image

  knorine

  Wat is die Roos aan het slijmen zeg, net las ik in het AGD dat het vlees van de supers volop uit het buitenland komt.

Of registreer je om te kunnen reageren.