Home

Achtergrond 198 x bekeken

Nieuwe opzet rassenonderzoek paprika

De Landelijke Gewascommissie Paprika, de P8 en veredelingsbedrijven zijn een nieuwe onderzoeksopzet voor paprikarassen overeen gekomen.

Daarbij worden praktijkproeven buiten WUR Glastuinbouw straks ook begeleid door de WUR. Verder is een andere set van onderzoekscriteria opgesteld, waarbij zaken als smaak en geschiktheid voor residuvrij telen een belangrijkere rol spelen.

Dat bleek gisteravond bij de presentatie van het rassenonderzoek deze zomer. Thijs Jasperse, voorzitter van P8, presenteerde daar de nieuwe onderzoeksopzet. Volgens hem waren houdbaarheidsuitslagen van praktijkproeven buiten de WUR niet betrouwbaar genoeg om er uitspraken over te doen. De uitkomsten werden daarom niet door iedere partij onderschreven en leidden juist tot ergernis. In de nieuwe opzet controleert WUR Glastuinbouw de praktijkproeven zodat veredelaars, tuinders en verkooporganisaties de uitkomsten allen ondersteunen.

Toezicht komt van een stuurgroep met daarin vertegenwoordigers van de Landelijke Gewascommissie Paprika, de P8 en veredelaars.

De nieuwe rassen worden straks op een nieuwe lijst criteria beoordeeld met daarin belangrijke kenmerken voor de teelt, maar ook voor de afzet. Naast kwaliteit en productie komt sterker de nadruk te liggen op smaak en residuvrij telen. Ook zijn de sorteringsverhouding en inhoudstoffen belangrijke onderdelen van de nieuwe proefopzet.

Volgens Jasperse wordt met partijen als Unilever gesproken over producteisen van de toekomst. Verder wil de stuurgroep meer sturing op het teeltvlak. Zo is het percentage specialties in paprika met enkele procenten te laag, stelde hij. “ Dat is tragisch. Het gaat niet goed in de specialties. Er is meer vernieuwing nodig, maar er moet ook geld verdiend worden. We kijken hoe we dit kunnen stimuleren.”

Of registreer je om te kunnen reageren.