Home

Achtergrond

'Nieuw EU-verdrag pas in januari 2010'

Het nieuwe EU-verdrag waarin de EU-landen meer bevoegdheden geven aan Brussel, zal waarschijnlijk pas in januari 2010 in werking treden, zei de Luxemburgse premier en Europese kandidaat-president Jean-Claude Juncker vandaag bij een lezing in Brussel.

Het verdrag had eigenlijk komende januari van kracht moeten worden. Maar de Ieren hebben het ontwerp afgewezen bij een referendum in juni. De Ieren gaan vrijwel zeker komend jaar opnieuw stemmen.

Sommigen hadden gehoopt dat het verdrag in werking kon treden in juni voor de verkiezingen van het Europees Parlement. "Dan zouden alle EU-landen de tekst eind februari moeten hebben geratificeerd. Dat is niet realistisch'', zei Juncker. "Dus mijn verwachting is dat het verdrag op 1 januari 2010 van kracht wordt.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.