Home

Achtergrond 201 x bekeken

Nederlandse tweeling bouwt Neanderthalvrouw

Steeds meer geheimen rond de Neanderthalers zijn ontrafeld. Het National Geographic Magazine, vanaf donderdag in de winkels, heeft een uitgebreid artikel gemaakt over onze nauwste prehistorische verwanten.

De Nederlandse tweelingbroers Adrie en Alfons Kennis bouwden speciaal voor het oktobernummer een vrouwelijke Neanderthaler op basis van de nieuwste wetenschappelijke gegeven en het Neanderthalgen na.

Ongeveer 45.000 jaar geleden ontmoetten onze voorouders de Neanderthalers, ons nauwste prehistorische verwant in Europa. ,, Neanderthalers zijn onze favoriete oermensen, omdat zij veel vragen over hun bestaan onbeantwoord latenÈ, vertelt kunstenaar Adrie.
De vrouw die zij reconstrueerden heeft in dit geval geen naam alleen rood haar, sproeten, bruine ogen, flinke spieren en slechts een lengte van 1.50 meter.

National Geographic heeft deze maand als thema 'Neanderthalers: waarom zijn zij verdwenen?', omdat nieuw onderzoek de laatste tijd steeds meer gegevens naar voren brengt over deze menssoort. Uit recent DNA-onderzoek blijkt dat er nauwelijks contact is geweest tussen de Neanderthalers en de moderne mens. Beide soorten hebben voor 99 procent dezelfde genen en stammen af van dezelfde voorouders 700.000 jaar geleden.

De uitkomst van de reconstructie van de Neanderthalvrouw was voor wetenschappers een verrassing, omdat zij minder klassieke kenmerken heeft dan aanvankelijk aan Neanderthalers werd toegeschreven. De vrouwen hebben een minder rond en naar voren getrokken middengezicht. Niet alleen vergeleken met haar tijdgenoot, maar ook vergeleken met de moderne vrouwelijke mens is de Neanderthalvrouw anders. Ze is steviger gebouwd, heeft grotere hersenen en een grotere neus.

De Neanderthalers leefden in groepen en trokken in Eurazië rond op zoek naar dieren als voedsel. Waar de Neanderthalers veelal op één plek bleven, volgde de moderne mens groepen dieren zodat ze het hele jaar door voedsel hadden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.