Home

Achtergrond 717 x bekeken 1 reactie

NEPG: aardappelprijs blijft boven 10 euro

De prijs voor consumptieaardappelen voor de verwerkende industrie blijft dit seizoen boven de 10 euro per 100 kilo.

Dat verwacht de aardappeltelersvereniging Northwest European Potato Growers (NEPG).

In de NEPG zitten vertegenwoordigers van telers uit Nederland, Duitsland, België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Volgens de NEPG moet de verwerkende industrie minstens 10 euro betalen om te voorkomen dat akkerbouwers omschakelen naar gewassen met een kleiner risico. "Dan voorkomt de industrie dat een verdere afname van het areaal zich herhaalt in 2009", stelt de NEPG.

Voorzitter Louis Beemsterboer van de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) onderschrijft de verwachting van de NEPG. "Het areaal is dit jaar gedaald ten opzichte van vorig jaar. Dat komt door de sterke stijging van de productiekosten voor pootgoed, energie en kunstmest. Dan kiezen telers voor gewassen die meer opbrengen dan aardappelen."

Volgens Beemsterboer stijgt het verbruik van aardappelen wereldwijd. "De verwerkende industrie speelt daarin een belangrijke rol. Als er minder aanbod komt dan kun je er van uitgaan dat er een bodem in de markt ligt."

Han van den Hoek, directeur Grondstofzaken bij McCain, vindt dat de NEPG een reële schatting maakt van de aardappelprijs. "Het aanbod zou 4 procent lager kunnen liggen dan vorig jaar. Dan is een gemiddelde prijs van 10 euro geen slechte inschatting."

Eén reactie

 • no-profile-image

  MARIUS

  aardappeltelers opgelet,

  Er wordt dus 4% minder industrie aardappelen verwacht.

  We weten wat een klein tekort met de prijs kan doen.

  Verkoop zeker niet voor een te lage prijs.

  Te laag is 1 nov. droog uit de schuur 100,- per ton, iedere week later drie euro extra.

  Laten we dat vasthouden.

Of registreer je om te kunnen reageren.