Home

Achtergrond 328 x bekeken

NBHV wil import Franse en Spaanse nuka’s stoppen

Nederlandse veehandelaren moeten de import van nuchtere kalveren vanuit Spanje en Frankrijk stoppen.

Deze oproep doet de Nederlandse Bond van Handelaren in Vee (NBHV) uit zorg over het oprukken van blauwtong serotype 1 naar het Noorden.

De verspreiding van dit type blauwtong verloopt in een hoog tempo, stelt NBHV-voorzitter Piet Thijsse. In Spanje heerst de veeziekte al jaren, in Frankrijk is het gebied dat is geïnfecteerd met serotype 1 de afgelopen maan­den snel groter geworden. De grens ligt al op circa 200 kilometer ten zuiden van Parijs.

Weliswaar worden geen grote aantallen nuka’s uit Spanje en Frankrijk gehaald, maar juist dit jaar groeit de import. In 2007 kwamen, zo blijkt uit gegevens van het PVV, ruim 1.000 kalveren uit Spanje, dit jaar tot en met augustus al 1.350 stuks. Uit Frankrijk werden vorig jaar 14.600 nuka’s geïmporteerd, dit jaar tot en met augustus al 9.400 stuks.

Directeur Hennie Swinkels van de Van Drie Group sluit zich aan bij de oproep van de veehandel. ”Hopelijk kunnen we hiermee de opmars van serotype 1 vertragen,” zegt hij.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.