Home

Achtergrond 6 reacties

NAV wil op termijn handelshuis voor aardappelen

De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) wil op termijn een handelshuis opzetten voor aardappelen.

Dat is volgens de vakbond een goed middel om tegenwicht te bieden tegen de grote marktmacht van de aardappelverwerkende industrie. NAV-bestuurder Keimpe van der Heide vindt een handelshuis een goede optie om betere prijzen te realiseren voor de telers. "Dat blijkt ook uit een onderzoek dat adviesbureau Ecorys heeft gedaan in opdracht van de NAV. Maar het opzetten van een handelshuis is geen gemakkelijke optie, want je hebt veel telers nodig die via het handelshuis hun aardappelen willen vermarkten."

Daarom start de NAV eind dit jaar eerst met een informatiesysteem over de aardappelmarkt. Van der Heide: "In zo’n samenwerkingsverband worden afspraken gemaakt over aard en omvang van de productie. En door telers gedegen informatie te geven over vraag en aanbod kunnen ze beter inspelen op de marktsituatie. In de VS heeft zo’n systeem geleid tot hogere prijzen voor de telers."

De omvang van zo’n informatiesysteem wordt beperkt door de mededingingsregels, stelt Van der Heide. "Een handelshuis heeft zo’n beperking niet. Dan maakt de teler afspraken over areaal en rassen met het handelshuis. Het handelshuis bepaalt het aanbod aan frites- en tafelaardappelen."

Handelshuizen als Agrico en Nedato werken ook op deze manier, realiseert Van der Heide zich. "Maar veel aardappeltelers willen meer vrijheid. Maar het verder ontwikkelen van zo’n handelshuis kost veel tijd. Daarom beginnen we eind dit jaar met het informatiesysteem."

Lees ook: NAV: betere prijzen met informatiesysteem

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Drolletje

  ga toch gewoon uw breiwerkje opnemen mevr. Plasje! Wat werdt ik moe vanz ulek mensen als u

 • no-profile-image

  PLASJE

  ...schaam U NAV!...nu hadden we POA en BAMM en nu dus VTA... met een voorman!!!! DIE ZICH ZIJN HELE WERKZAME LEVEN HEEFT INGEZET VOOR HET BELANG VAN DE TELER!!!!...en dat weet Plasje uit ervaring! en nog wilt U weer een 'nieuw
  handelshuis'in het leven roepen?? waarom? waarvoor? Snapt nu nog niemand waarom Plasje van 1983 tot 1988 heeft geprocedeerd bij de Comm. der Eur. Gemeenschappen om vastgelegd te krijgen dat de monopoliehouder van de rassen (aardappelen) geen zeggenschap heeft over het eindproduct! ...kortom U laat zich 'mangelen', U laat zich 'knevelen' U bent niet wijzer!!! en U leert het nooit!!
  Ligt er N.B. klip en klaar een uitspraak daarover en ondanks dat gaat Polder Food Products over 'de klink' d.w.z. over in handen van Mc. Cain...en komt er van de schone opdracht van ATM niets terecht en zijn aardappeltelers nog steeds afhankelijk van de willekeur van de industrieen. En dat wilde U met 'nog een handelshuis'veranderen? Weet U wie de grootste concurrent van een aardappelteler is? Juist ja, zijn buurman aardappelteler die als hij ziet dat zijn buurman rooit voor Eur. 10,--/100 kg de desbetreffende afnemer belt en akkoord gaat met Eur. 9,-/100 kg ...en dat is de realiteit! Zie dat dan ook onder ogen!!! en
  verder niets dan goeds voor de inspanningen van VTA; daar hebben we tenminste een vorm van bundeling en een marktkracht en 'noteringssturing'waar we al iets aan hebben...maar nog niet genoeg...daar hebt U gelijk in. Maar dat verandert niet eerder dan dat 'de verwerkende industrie'
  door welke omstandigheid dan ook : afhankelijk wordt van 'niet-monopolie-rassen' zoals Plasje ze ook kweekt. Maar dat zal wel Don Quichote of een utopie blijven, want als je een ras hebt en vraagt of ze die mee willen nemen in een proef dan is het antwoord : wilt U even afstand tekenen mevrouw....en daar zit hem nu juist de kneep heer Van der Heide...want, op het moment dat IK dat doe, draai ik U en Uw collega's de nek om... dus bespaar U de moeite van dat handelshuis... dat wil Plasje met haar rassen wel voor U opzetten...MORGEN NOG!!!!, maar dan gaat U voor mij naar de desbetreffende industrieen...en bepleit dat er daar 'afgenomen wordt'op
  kwaliteit van de rassen en niet 'op monopoliehouder... Zou graag eens een gesprek met U willen over bovenstaande, dus nodig U uit!

 • no-profile-image

  Gerard

  Een goed initiatief om nu toch eens proberen de zaak te bundelen. Wat ik alleen niet begrijp van de NAV dat ze eens met de coöperaties gaan praten zoals Agrico of Nedato. Je kan namelijk organiseren wat je wil, maar je zal toch naar de industrie moeten om je aardappelen kwijt te kunnen. Als alle boeren hun aardappelen via pool of zoiets dergelijks gaan leveren en de industrie moet via de coöperatie gaan kopen dan krijg je je systeem wat je wil. NAV tracht nou niet het wiel opnieuw uit te vinden want het zit er al. Aan de cooperaties: doe met deze mogelijkheid eens wat en biedt ons hetgene wat we zoeken zonder alleen aan je eigen situatie te denken.

 • no-profile-image

  PLASJE

  ...als ik met breien...of 'oren aannaaien de kost kon verdienen Drolletje uit Scheithuizen...dan deed ik dat... Helaas,
  helaas, Plasje is Diny Plas uit Hardenberg
  en die probeert de kost te verdienen met
  'PIEPERS'. Ze kweekt rassen, ze teelt pootaardappelen, cons.- en zetmeelaard-
  appelen en doet dit de laatste 3 jaren alleen, zonder medewerkers (omdat ze die niet meer kon betalen). Dus ik brei niet, maar ik poot, selecteer, rooi, schuur
  in, sorteer en lever hopelijk dan ook nog een keer af...Enne als drolletje uit scheit-
  huizen zich geroepen voelt om deze kale
  kankerdame (van de chemo's) te komen
  helpen, dan mag hij dat!!Ik heb alleen wel lange dagen hoor : van 06.00 tot ca.
  22.00 uur dus ik weet niet of U dat wel
  volhoudt....U mag ook wel een weekje of wat met mij ruilen...dan weet U wat piepers zijn...
  Enne...als U ziek van mij wordt...ik ben
  al veel langer ziek van heel veel andere
  dingen...

 • no-profile-image

  Keimpe van der Heide

  Goed idee van de heer van Tilburg. Dit zullen we ook zeker gaan doen, tenminste als de cooperaties dit seriues willen oppakken.
  Voorlopig vragen wij ons wel af of je via de huidige cooperaties voldoende boeren kunt bundelen. Maar iedereen die mee wil doen is van harte welkom. Het gaat er in ieder geval om dat wij ons als telers op dezelfde manier en schaal gaan groeperen als onze afnemers. Dan pas ben je een gelijkwaardige gesprekspartner en kan je wat bereiken.

 • no-profile-image

  Keimpe van der Heide

  Geachte Plasje,
  Uitnodiging aanvaard. Lijkt me verstandig dat we Ueens uitleggen waar we mee bezig zijn. In ieder geval niet met de VTA voor de voeten te lopen, daar hebben we juist een prima relatie mee.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.