Home

Achtergrond 242 x bekeken 2 reacties

NAV: betere prijzen met informatiesysteem

De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) wil vóór het einde van het jaar een informatiesysteem operationeel hebben over de aardappelmarkt.

Het systeem geeft telers informatie over het aanbod van en de vraag naar aardappelen, waardoor ze beter kunnen inspelen op de actuele marktsituatie. Dat moet leiden tot hogere prijzen voor de telers.

Volgens de NAV heeft zo’n marktinformatiesysteem in de VS geleid tot hogere prijzen voor de Amerikaanse aardappeltelers. Maar volgens NAV-bestuurder Keimpe van der Heide beperken de mededingingsregels de mogelijkheid voor zo’n systeem in Nederland. "De mededingingsregels stellen dat een samenwerkingsverband niet meer dan 5 procent van een relevante markt mag verzorgen en de gezamenlijke omzet mag niet meer dan 40 miljoen euro bedragen. De eis van 5 procent komt op slechts maximaal 3.250 hectare. Bij de Tweede Kamer ligt echter een motie om dit te verhogen naar 10 procent. De primaire producenten zitten altijd in een zwakkere positie in de markt dan de verwerkers. Deze mededingingsregels gelden echter niet als we het informatiesysteem uitbesteden aan een commercieel bedrijf, waar de telers de informatie kunnen kopen."

De NVV probeert telers in andere landen te overtuigen van het nut van zo’n marktinformatiesysteem. Van der Heide: "Ook daar zijn ze er enthousiast over. We spreken hierover met telersverenigingen in Duitsland, België, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, de grootste aardappelproducenten van Europa. We starten eind dit jaar met het informatiesysteem in Nederland en verwachten dat de andere landen zullen volgen. Met elkaar proberen we vraag en aanbod in beeld te brengen. Op basis daarvan kunnen boeren hun beslissingen nemen hoeveel aardappelen ze willen telen of verkopen. Nu moeten telers voortdurend gissen naar de marktomstandigheden."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  bintje koper

  Dinie, sterkte in de komende tijd! Voor jou en je gezin. Je hebt helemaal gelijk. Populistische prietpraat.

 • no-profile-image

  PLASJE

  ...dit getuigt weer van uiterste 'domheid'aan aanbiederskant, want wat dacht U dat Mc. Cain, Cosun, Farm aan marktaandeel hadden? Juist ja!
  U kunt Uw tijd beter besteden aan een telefoongesprek met Neelie!!!! want de Nl. mededingingsautoriteit ligt ook ongeveer op haar 'gat'....Nogmaals ik nodig U uit voor een gesprek! Niet dingen roepen die telers wel aanstaan en waar U toch niet verder mee komt...er ligt heel veel info/ervaring/kennis op papier aangaande dit item! Waarom, oh waarom...wil de industrie bepaalde rassen wel en andere rassen niet... niet vanwege de kwaliteit!, maar vanwege het monopolie! Vanwaar de inspanningen van o.a. Pepsi-Co om eigen rassen in de eigen industrie te krijgen? Juist ja, om U en de Uwen te ringeloren...net zoals dit nu als gebeurt met huidige monopolierassen...zijn we nu zo dom dat we niet zien als telers dat we alleen maar bepaalde rassen bij de industrie binnen kunnen krijgen, waar dan gelijk een 'financieel plaatje'aanhangt v.w.b. pootgoed en licenties of zijn we iets slimmer en gaan bijv. Agria's of Innovator voor eigen gebruik NAK telen
  (discussie van ca. 2 jaar geleden) of laten we ons zoals VTA weer met een 'kluitje in het riet sturen' door de coop./handelshuizen : ja wij hebben aanbod pootgoed voor U van de monoplierassen met vrije afzet eindproduct...alleen nu nog niet...want er is sprake van een een tekort....!!! Nou doe je best...nog niets geleerd dus. Plasje is inmiddels bijna 51 en heeft er meer dan 30 fanatieke aardappeljaren op zitten...Belangenverenigingen... Procedures....geen rassen ...dwanglicenties....nu, na 20 jaar kweken : eindelijk eigen rassen! en nu val ik om...in het jaar van de aardappel!
  borstkanker..., maar onkruid vergaat niet, zo U ziet....Vraag hoe het in NON
  in de pootgoedsector was in de 80-er en 90-er jaren en U hebt mijn 'curriculum vitea'... maar iedereen wil het wiel opnieuw uitvinden... RABO, LTO, gelul over termijnmarktcontracten...dat kan maar dan moet je wel zeker zijn dat je voorraad 200% is... bundeling van krachten als telers...probeer het maar!!!
  je wordt genadeloos afgestraft door het feit dat de lidstaten om ons heen goedkoper kunnen produceren dan wij hier! en dat is feit! en dat is werkelijkheid! en daarnevens wordt U nog steeds afgestraft door een systeem waarin de monopoliehouder regeert! ...en Plasje als kweker zou daar anders over moeten denken..maar doet het niet!!! omdat haar principe : vrijheid van afzet, haar tot haar dood 'overeind houdt'... Waarom is het ras Bintje zo groot en zo groot gebleven? Niet omdat het zo'n goed ras is, maar omdat dat 1 van de weinige rassen is die 'vrij verhandelbaar'is... en die op ieder moment, waar ook ter wereld... VRIJ aangeboden kan worden...maar mijn soort strijders sterven uit... mijn voorgangers in 'de strijd' zijn er al niet meer, en hun nazaten 'laten de kop hangen', en al helemaal als Uw NAV nu nog eens probeert voor de nieuwe garde telers een 'utopie' uit de kast te trekken...waarom niet verder op de 'gebaande paden' ...waarom niet verder met dat wat al gedaan is?....
  Leg het mij eens uit.

Of registreer je om te kunnen reageren.