Home

Achtergrond 259 x bekeken

Mosterd na de maaltijd

Kootwijkerbroek staat sinds 28 maart 2001 voor eeuwig op de kaart. De vaststelling van mond- en klauwzeer bij een kalf was de aanleiding voor een volksopstand.

Het aantal rechtszaken dat het directe of indirecte gevolg is van de besmetverklaring in Kootwijkerbroek is niet meer te tellen, en het eind is nog steeds niet in zicht. Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven voegde een nieuw hoofdstukje toe aan het boek met vonnissen. Ten langen leste moet het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit alsnog openheid van zaken geven over de manier waarop de besmetverklaring in Kootwijkerbroek destijds tot stand kwam.

Wat er ook naar buiten komt aan nieuwe gegevens, het zal niets toevoegen of afdoen aan het leed dat is geschied. De dieren blijven geruimd en het gevoelde onrecht wordt er niet minder om, hoezeer de toenmalig minister ook in zijn recht gestaan mag hebben, toen hij besloot tot preventieve ruiming.

De uitspraak van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven kan op zijn hoogst bijdragen aan enige genoegdoening van de destijds getroffen ondernemers. Maar veel meer dan mosterd na de maaltijd is het niet.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.