Home

Achtergrond

Moeizaam half jaar voor handel en afzet sierteeltsector

Na een moeizaam eerste kwartaal is ook in het tweede kwartaal van 2008 de afzet en handel in bloemen en planten stroef verlopen.

Dat blijkt uit de Agri-Monitor van het LEI. In het tweede kwartaal van 2008 was de veilingomzet van sierteeltproducten van Nederlandse herkomst 1,1 procent lager dan in dezelfde periode van 2007. De verkochte aantallen lagen ook een stuk lager. In totaal werd ruim 3 procent minder verhandeld. De prijs steeg gemiddeld met 1 tot 40 cent. De stijging was met name te danken aan hogere kamer- en tuinplantenprijzen.

De exportwaarde van bloemen en planten daalde met 3,4 procent en bedroeg 1.364 miljoen euro. De totale exportwaarde bedroeg in het eerste half jaar 2.868 miljoen euro, een stijging van een half procent.

De lagere omzet is vooral te danken aan een tegenvallende omzet op Moederdag. Doordat het samen viel met Pinksteren, waren veel mensen op vakantie. Ook het koude weer, waardoor de het seizoen laat op gang kwam, zorgde voor een omzetdaling.

De cijfers waren voor zowel Floraholland als Plantion aanleiding om in juni de omzetprognoses voor 2008 naar beneden bij te stellen. De verwachte groei valt tot nu toe tegen en gezien de dure euro, de stijgende olieprijzen en een dalend consumentenvertrouwen is er voorlopig ook geen verbetering te verwachten.

Kelly Lubbers

Of registreer je om te kunnen reageren.