Home

Achtergrond 3 reacties

Mobiele melkrobot toert door het land

De mobiele melkrobot van Praktijkcentrum Zegveld toert door Nederland. De installatie wordt de komende maanden op diverse praktijkcentra in de het land aan het werk gezet.

Bij praktijkcentrum Nij Bosma Zathe, waar de mobiele melkrobot Natureluur als eerste wordt geshowd, kwamen vorige week elfhonderd belangstellenden kijken. "De meeste boeren wilden gewoon weten hoe die er uitzag, maar er was ook serieuze belangstelling", zegt bedrijfsleider Durk Durksz van Nij Bosma Zathe.

De komende twee maanden staat de melkrobot bij Nij Bosma Zathe, daarna gaat hij twee maanden naar praktijkcentrum Aver Heino in Overijssel en daarna naar praktijkcentrum Sterksel nabij Eindhoven. De koeien uit Zegveld verhuizen mee. Dat gaat erg goed, zegt Durksz. "De koeien hadden drie uur in een veewagen gestaan, maar gingen zonder problemen de wei in. Toen we de Natureluur op z’n plek zetten, kwamen ze er gelijk op af, zo van: hé, daar is onze melkinstallatie weer."

"Zeven melkveehouders hebben inmiddels serieuze interesse", vertelt bedenker Frank Lenssinck. "De een wil zijn koeien bijvoorbeeld in de wei hebben aan de overkant van een drukke weg, een ander wil melken in de uiterwaarden, waar hij geen stal mag bouwen."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Te gek voor woorden, een melkrobot in de wei! Zulk hoge investeringen zijn bij de meeste boeren die in een ligboxenstal melken maar amper verantwoord! In de wei, waar de benodigde produktie nooit haalbaar is, kan dit nooit uit! Men kan wel mee gaan in hypes, maar je wordt door mensen met een beetje kennis voor de gek gehouden. Automatisering gaat door en moet ook doorgaan, maar wel met twee benen op de grond!

 • no-profile-image

  Wim

  Dat heb je met mobiele apparaten, daar toer je zo mee door het land.

 • no-profile-image

  bart

  das handig, kan je d' er mee naar de dealer, bespaarje op zijn verplaatsing ;-)

Of registreer je om te kunnen reageren.