Home

Achtergrond

Minister wil geen uitgemolken netwerkbedrijven

Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken volgt met argusogen de ontwikkelingen bij energiebedrijven.

Ze zal niet aarzelen om in te grijpen als blijkt dat de netwerkbedrijven worden uitgemolken, nu ze moeten worden afgesplitst van de concerns. Dat zegt een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken in een reactie op een bericht in het Financieele Dagblad, dat Essent, Nuon en Eneco hun netbedrijven vol zouden hangen met schulden.

De aandeelhouders van de energiebedrijven, provincies en gemeenten, hebben onlangs nog een gesprek gehad met de minister en toen is niets gebleken van plannen om de netwerkbedrijven op te zadelen met een flinke schuldenlast. Op grond van de Wet Onafhankelijk Netbeheer mogen de netwerkbedrijven niet meer dan 70 procent van het balanstotaal financieren met leningen.

In 2011 moeten de netwerken als onafhankelijke overheidsbedrijven los staan van de energiebedrijven. Die leveren dan als commerciële bedrijven gas en stroom. De publieke netwerkbedrijven laten meerdere leveranciers toe op stroomkabels en gasleidingen. Dat moet leiden tot scherpere concurrentie en daarmee voordeel voor klanten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.