Home

Achtergrond 412 x bekeken 17 reacties

Melkveehouders stellen nieuwbouwplannen uit

De bereidheid van Nederlandse melkveehouders om te investeren in een nieuwe stal neemt af.

De dalende melkprijs en hoge quotumprijzen maken dat veel plannen nog even in de ijskast worden gezet. Zowel de Rabobank als ING herkennen zich in dit beeld. In cijfers is het echter nog niet te bevestigen. "We merken dat het wat rustiger wordt", zegt een woordvoerder van de Rabobank. "Er wordt goed nagedacht over de te nemen stappen. Veehouders lijken zich meer bewust van de melkprijsfluctuaties. Voor ons financiële beleid heeft dit geen gevolgen. We kijken in alle gevallen naar de lange termijn."

Ook branchemanager Kees van Vliet van ING herkent zich in dit beeld. "Gevoelsmatig lijkt de activiteit wat af te nemen. Veel veehouders stonden kort voor een investeringsbesluit toen de melkprijs vorig jaar sterk steeg." Volgens Van Vliet was de stijgende melkprijs voor veel veehouders het laatste zetje in de rug om door te zetten met hun bouwplannen. ”Daarnaast speelden de lage quotumprijzen in 2006 en 2007 en de afschaffing van het quotum in 2015 een belangrijke rol bij de investeringsbeslissing”, zegt Van Vliet. "De storm is nu wat geluwd maar we merken dat er nog wordt gebouwd. Veehouders denken wel langer na over hoe en wat."

"Je kunt het nog niet afmeten, maar de bereidheid om te investeren lijkt wat af te nemen", zegt Siem-jan Schenk, voorzitter van de LTO-vakgroep Melkveehouderij. Vorig jaar was er volgens hem sprake van een hype, maar deze is volgens Schenk niet alleen toe te schrijven aan de melkprijs.

"Zo zijn er in de jaren 70 en 80 veel stallen gebouwd die vorig jaar aan vervanging toe waren. Veel veehouders stonden voor de keuze renovatie of nieuwbouw." Niettemin hebben de Nederlandse melkveehouders volgens Schenk nog steeds ambitie. "Er wordt nu alleen weer wat scherper gecalculeerd en wat langer nagedacht. De termen spiegelen en verdubbelen hoor ik de laatste tijd minder."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boertje

  ja dirk ik heb ook de indruk dat de boerderij een redacteur heeft die liever over het natuurbeheer/landschap schrijft da over de boeren .en de nieuwbouw dat mag wel even ietsje rustiger worden dan word het bouwen weer goedkoper en de melkprijs is zo gek nog niet nu maar als het quotum er af is ???? wat ga je zelf doen??
  waarschijnlijk meer melken en dat kan de markt niet aan dus lto bedenk is wat om de prijs in stand te houden . schenk?????????

 • no-profile-image

  dirk

  Blijkt nu toch dat schenk en zijn lto er naast zitten De werkelijk blijkt anders te zijn en opmerkelijk van schenk om uitwegen te zoeken voor zijn ongelijk want het gaat wel terdege om de lage melkprijs Ga daar eerst maar mee aan de gang schenk voor dat je weer uitwegen moet zoeken Maar het blijkt ook dat meer en nog meer ook problemen veroorzaakt

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Zijn alle stallen uit de jaren 70 en 80 vorig jaar ineens aan vervanging toe???? Lijkt me erg sterk om dit naar 1 jaar toe te schuiven. Het is meer de euforie van vorig jaar die de bouwhause heeft veroorzaakt, maar die euforie ligt al weer achter ons en we zijn weer met beide benen op de grong beland. Het blijkt maar weer dat je voorzichtig moet zijn om met hypes mee te gaan. Degene die nu gebouwd hebben zitten met dubbele lasten en kunnen de stal niet vol zetten door het dure quotum en nog duurdere grond. De tijd zal uitwijzen of dit het juiste moment was voor zulke forse investeringen. De melkprijs is nog redelijk maar als die verder zakt komt het wel hard aan als er geinvesteerd is in stallen die nog geen rendement maken.

 • no-profile-image

  Hans

  Ik denk wel dat Peeters een heel stuk gelijk heeft. Bij de milieu en natuurorganisaties gaat het er alleen maar om meer natuur. Dus wordt alles uit de kast gehaalt om meer natuur te krijgen. Het verzinnen van idiote problemen, zodat de producent op hoge kosten wordt gedreven. Zorgen dat de prijzen laag zijn, door middel van negatieve reclame over de producten. Bezwaren tegen vergunningen maken en daardoor natuur op eisen en ga zo maar door. Ook zijn er meer organisaties die daar hun zakken door vullen. O.a de media en ga zo maar door. De grondprijzen zijn zo hoog opgedreven dat de landbouw in Nederland niet meer kan concureren. Tel daar de hoge quotumprijzen bij en ook weer het idiote mestbeleid er nog bij, dan is investeren in Nederland bijna onverantwoord. de schaalvergroting van de bedrijven moet altijd door kunnen gaan, want door de loonsverhogingen is anders geen haalbare kaart. Als de prijzen van de produkten niet mee omhoog gaan is het einde verhaal. Daarom stoppen er elk jaar zoveel !! Verstand komt met de jaren, maar bij sommige nooit en dat kan wel eens het grote probleem zijn. Het niet begrijpen van dezze materie.

 • no-profile-image

  c

  de bomen groeien ook niet tot de hemel, bovendien het is en blijft alsmaar hetzelfde in de landbouw liever veel produceren voor weinig dan andersom denken

 • no-profile-image

  gert

  nederland is royaal geweest met Natura 2000,nederland heeft 156 gebieden aangemeld in brussel,frankrijk slechts 26,dit is gedaan door voormalig miniser van landbouw Veerman,Verburg treedt in zijn voetsporen,Veerman is nu voorzitter van natuurmonumenten

 • no-profile-image

  veehouder

  Nou, ik hoor het toch nog regelmatig maar dan anders.
  Het spiegelen en verdubbelen van vorige jaren krijgt nu een andere uitleg. Degenen die zich alleen maar spiegelden aan de buurman zitten nu vaak met dubbele lasten in hun maag gesplitst.
  Was met de melkprijshype van vorig jaar geen probleem, maar nu......

 • no-profile-image

  dirk

  Effe dimme Peeters uit brabant want wat je zegt over landje pik klopt niets van Over de ehs gesproken blijkt dat zoals het nu gebeurt misschien helemaal niet mag want men doet heel iets anders als dat men in Brussel heeft angevraagd Ook blijkt nu dat de prov gelderland geen grond meer mag onteigenen voor deze dwalingen Ik kan het hier allemaal niet uitleggen maar zie VEE en GEWAS die hier wel andacht aan schenkt Hulde aan de N M V die dit lied uitzoeken en wat zeker een vervolg krijgt Ik roep de redactie van de boerderij op om hier maar eens aandacht aan te schenken of past het de redactie niet

 • no-profile-image

  gert

  er zijn nog heel wat stallen in aanbouw

 • no-profile-image

  Erik

  Ik ben het eens met hetgeen Peeters en van Driel schrijven. ZLTO wist dat er veel niet deugde bij de aanmelding van de Natura 2000 gebieden. De NMV heeft voor hen weer de kastanjes uit het vuur moeten halen. Onze rechtspositie is compleet onderuit gehaald. Zelfs bestaand gebruik is niet meer veilig. Wanneer gaat LTO nu eens doen waarvoor we ze betalen???????????? Zij moeten evenals de NMV inzetten op vergunningsvrij vermelden van bestaand gebruik in de beheerplannen. En niet anders!!!!

 • no-profile-image

  harm

  meer koeien ,meer melk ,meer werk, meer kosten,meer zorgen, minder verdienen !

 • no-profile-image

  Peeters

  Inderdaad Dirk uit Lichtenvoorde, ik deel de mening dat de melkveehouderij gewoon NL uitmoet omdat men goedkoop de grond wil hebben. Daarom is de EHS ingesteld! Vanuit Brussel hoeft er geen nieuwe natuur te komen in het kader van Natura 2000. Dus de EHS is een ordinaire LANDJEPIK-ACTIE en daar past die lage melkprijs prima bij. Gelukkig is de NMV hard bezig om de ammoniakregels te versoepelen in Natura 2000/ Natuurbeschermingswet. Zelfs daar hoeven we van LTO niets meer te verwachten. Inderdaad een mooi complot !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  Dirk

  Ik heb het al vele malen gezegd, het afschaffen van het quotum is het einde van de melkveehouderij in nederland. De grote jongens gaan nog even door, maar de (kleineren) gaan kapot. Komt goed uit want het goene hart is al vergeven, alleen nog even die lastige melkveehouders wegpesten. Die maken we economisch kapot, kunnen we de grond voor een prikkie van de banken overnemen. Het lijkt wel een groot complot.

 • no-profile-image

  van Driel

  Wat Peeters zegt klopt: de EHS is een puur nederlands project. Natura 2ooo hebben ze daar gewoon overheen gelegd. Er is financiering voor vanuit Brussel, maar NL heeft gezegd dat niet nodig te hebben. Daardoor worden boeren rondom Natura 2000 gebieden onevenredig zwaar belast, terwijl ze geen compensatie van de schade krijgen. In de andere lidstaten is dat wel het geval. Maar NL wilde liever geen bemoeienis vanuit Brussel, omdat er meer niet deugt aan Natura 2000. De NMV heeft dat onlangs aan het licht gebracht. En ZLTO wist daarvan, maar zegt nu : 'Wir haben es nicht gewusst!'.
  Ook Natura 2000 heeft maar een doel: UITROEIEN VAN DE MELKVEEHOUDERIJ, ZODAT LAND SNEL NATUUR KAN WORDEN EN LATER DOORGESLUISD KAN WORDEN VOOR DE BOUW VAN WONINGEN , INDUSTRIE EN WEGEN!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  wim

  nou schenk moet het quotum er wel af volgens de melkfabriek is de prijs lager omdat er teveel melk is

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Dank je wel Adrie, we wisten al langer dat we goed bezig waren met dierenwelzijn. Ik zal jouw reactie doorgeven aan mijn koeien en de PvdD.

 • no-profile-image

  adrie

  Die melkveestallen zijn net paleizen.
  Dat zie je nergens ter wereld.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.