Home

Achtergrond 181 x bekeken

Melkpoeder eist vierde slachtoffer in China

Het dodental door het nuttigen van vervuild melkpoeder in China is tot vier opgelopen.

Dat hebben Chinese media vandaag gemeld op gezag van de autoriteiten. Eerder repte de overheid van drie omgekomen baby's. De vier baby's zijn overleden door acuut nierfalen, na het gebruik van melkpoeder. In het poeder blijkt de giftige stof melamine te zitten. Die stof wordt vooral gebruikt bij het maken van kunststof borden en bestek. Toegevoegd aan melk kan melamine het aanlengen met water verhullen. De stof zorgt bij mensen en dieren echter voor nierfalen.

De Chinese Voedsel- en warenautoriteit heeft donderdag een acht jaar oud systeem opgedoekt, waardoor voedselproducenten konden worden uitgezonderd van controles als ze eerder hadden bewezen goede kwaliteit te leveren. Volgens staatspersbureau Xinhua maakte melkpoederproducent Sanlu ook gebruik van de mogelijkheid om niet gecontroleerd te worden. Het product van Sanlu zou het meest vervuild zijn van alle melkpoeders.

Volgens de meest recente telling zijn zeker 6244 kinderen ziek geworden door het consumeren van vervuild melkpoeder. Het Chinese staatspersbureau Xinhua meldde dat donderdagochtend vroeg in de Chinese provincie Hebei twaalf mensen zijn opgepakt, op verdenking van betrokkenheid bij het schandaal. In totaal zitten nu achttien mensen vast. Alle verdachten zijn woonachtig in Shijiazhuang, de hoofdstad van Hebei.

Het schandaal heeft zeker vijf regeringsfunctionarissen hun baan gekost. Onder hen is de burgemeester van Shijiazhuang.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.