Home

Achtergrond

Melamineschandaal China

Het aantal Chi­nese kinderen dat door de ver­vuilde melkpoeder ziek is gewor­den, is opgelopen tot 53.000.

Bijna 40.000 baby’s moesten naar het ziekenhuis. Vier baby’s zijn nu overleden na het drinken van met melamine vergiftigde melk. Volgens de Chinese autori­teiten kampen nog eens 104 kinde­ren met ernstige gezondheidspro­blemen. Op de foto laten Chinese boeren melk weglopen omdat levering aan de fabriek niet mogelijk is. Foto ANP

Loonwerker Henk de Haan uit het Groningse Hellum helpt bij de aardappeloogst van zijn plaatsgenoot Adrie Uulriks. Een klus van 40 hectare, die dit jaar dankzij de droge omstandigheden vlot verloopt. "Nadeel is al het stof", zegt De Haan vanaf de trekker. "Dat is alleen voor mezelf vervelend. Het rooien gaat snel. Ik rijd nu 6,5 kilometer per uur, terwijl ik normaal gesproken niet harder kan van 4,5 kilometer per uur. Spuitsporen, en de bijkomende ongemakken als plassen en kluiten, zijn niet te vinden. Dat is heel mooi." Verder is het oppassen geblazen voor beschadigingen aan de aardappelen. "We zijn extra voorzichtig." De opbrengst lijkt goed. Foto Jan Bouwman

Een bezoeker van de open dag op biologisch-dynamisch fruitbedrijf De Vrolijke Noot in Wapserveen, plukt frambozen in de zelfpluktuin. Zondag stelden Harrie van Noort en Lucie Verstappen voor het eerst hun bedrijf open voor bezoekers. Er waren onder andere snoeidemonstraties. De belangstelling was onverwacht groot. "Er zijn zo’n 1.000 bezoekers geweest, terwijl we rekenden op ongeveer 500," vertelt Van Noort. De open dag was bedoeld om publiciteit te genereren. "En we wilden onze fruitbomen die we verkopen onder de aandacht brengen." Van Noort combineert op zijn bedrijf de teelt van kleinfruit en de opkweek van fruitbomen. Foto Alex de Haan

Een Duitse boer trekt met zijn kar vol groente door de straten van München. De man maakt deel uit van een optocht bij het begin van de jaarijkse Oktoberfesten. Het fokloristische bierfeest duurt nog tot en met zondag. In 1810 werd het festival in München voor het eerst gehouden, ter ere van het huwelijk tussen de prins van Beieren en de prinses van Saksen-Hildburghuizen. De organisatie verwacht 6 miljoen bezoekers en hoopt dat zij de bierconsumptie van vorig jaar, 6,7 miljoen liter, overschrijden. Foto ANP

Een Chinese ambtenaar controleert zuivelproducten in een supermarkt in Qingdao. Foto ANP

In de sorteermachine van fruittelers Dominique en Véronique Libert-Monard worden appels en peren drijvend in een waterbad op maat en kleur gesorteerd. De fruittelers in het Belgische Mechelen-Bovelingen stelden hun fruit- en sorteerbedrijf open in het kader van de Vlaamse Dag van de Landbouw. Het bedrijf van Libert-Monard schakelde in 1990 over van akkerbouw op de teelt van hardfruit. De ondernemers hebben 31 hectare boomgaard. Foto Twan Wiermans

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.