Home

Achtergrond 175 x bekeken

Melamineproducten uit Britse winkels gehaald

Het Chinese melamineschandaal heeft zich inmiddels ook uitgebreid naar Groot-Brittannië, Australië en Nieuw-Zeeland.

Woensdag werden Chinese snoepjes op melkbasis uit de schappen gehaald, omdat ze melamine bevatten. Het gaat om lollies van het merk White Rabbit.

In Groot-Brittannië haalde de supermarktketen Tesco de snoepjes uit de handel. In Australië en Nieuw-Zeeland werden de lollies voornamelijk in Aziatische supermarkten verkocht.

In China zijn vier baby’s overleden en ten minste 53.000 kinderen ziek geworden na het nuttigen van melkproducten die de industriële chemische stof melamine bevatten. Deze stof wordt vooral gebruikt voor de productie van hard plastic maar als toevoeging aan melk kan het de aanlenging met water verhullen.

Ouders van zieke baby’s klaagden vorig jaar december al bij het Chinese Sanlu-zuivelconcern, door wiens vervuilde melkpoeder baby’s nierstenen kregen. De onderneming lichtte acht maanden later op 2 augustus de lokale autoriteiten in. Deze autoriteiten informeerden ruim een maand later hogere autoriteiten.

Chinezen speculeren dat de autoriteiten vanwege de Olympische Spelen in China negatieve publiciteit voor zich hielden.
Ook het Nieuw-Zeelandse zuivelconcern Fonterra, dat 43 procent van de aandelen in Sanlu bezit, werd pas laat ingelicht. ”Dat Fonterra niet eerder is ingelicht is werkelijk verschrikkelijk”, aldus de Nieuw-Zeelandse Fonterratopman Henry van der Heyden. Volgens hem is de schaal van de crisis werkelijk schokkend.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.