Home

Achtergrond 20 reacties

Melamine-schandaal treft nu ook Friesland Foods

Het melamineschandaal in China heeft ook Friesland Foods getroffen.

Friesland Foods bevestigt dat melamine kan zitten in Dutch Lady gesteriliseerde melk met aardbeiensmaak.

De voedsel- en warenautoriteit van Singapore meldde zaterdag dat het sporen van melamine had gevonden in deze melk. Het betreft vooralsnog één monster waarin volgens de VWA in Singapore melamine zou zitten. Friesland Foods laat een contra-expertise doen, maar inmiddels is de naam Dutch Lady besmet geraakt.

Het bedrijf heeft alle gesteriliseerde melk van dit merk teruggehaald uit Singapore, Hongkong en Macau. De melk is geproduceerd door Tianjin Dutch Lady Dairy Foods in de gelijknamige Noord-Chinese stad. Friesland Foods heeft een belang van 5 procent in dit bedrijf en betrekt er gesteriliseerde melk van. Tianjin Dutch Lady Dairy Foods produceert onder licentie van Dutch Lady melk voor de Chinese markt.

Campina is niet in China actief. Wel verkoopt het melkpoeder aan China. Door het schandaal worden enkele orders nu niet afgenomen, meldt het bedrijf.

Ook Nestlé is getroffen door het schandaal. De Hongkongse autoriteiten hebben melamine gevonden in 1 liter-verpakkingen pure melk van een fabriek in Qingdao.

Nestlé houdt vol dat haar product veilig is, omdat de gevonden hoeveelheid melamine (1,4 ppm) te gering is om gevaar voor de mens te vormen. In Nederland is het Productschap Diervoeder extra alert op Chinese grondstoffen met melamine.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Frank

  Ik kocht al geen melk meer van dat bedrijf omdat ze zo achterlijk gereageerd hadden op de film Fitna van Geert Wilders. Nu helemaal niet meer. Geef mijn kinderen wel iets gezonders dan melk.

 • no-profile-image

  Peter

  Ik ben benieuwd naar het gehele verhaal..
  Zulke berichten staan ook op internet.................
  Dutch dairy group Friesland Foods removed three types of milk products from shelves in Hong Kong, Singapore and Macau as a precaution, a spokesman told the ANP news agency.

 • no-profile-image

  Hajo

  Kan iemand mij verklaren waarom die rotzooi in de melk terecht komt.
  Je kunt me toch niet vertellen dat koeien dit spul produceren.
  zullen de zakkenvullers wel zijn die nooit genoeg hebben.

 • no-profile-image

  Piet

  Klopt het dat er melkveehouders zijn in China die melamine toegevoegt hebben aan de melk om zo te verduisteren dat ze er water bij doen?

 • no-profile-image

  Herman

  Nu kunnen de hote metoten bij FF hun biezen pakken hebben ze die 4 miljoen die ze per jaar opstrijken ook niet meer nodig em ook de hele raad van commesarissen die weer lekker hebben zitten slapen kunnen er achteraan. Wat een stelletje sufferds.

 • no-profile-image

  Molker

  Een aandeel van 5% heeft FF, kortom wel een aandeel maar totaal niks te zeggen, omdat die k*tchinezen alles zelf in de hand willen houden en dus rotzooi door de melk gooien, maar dan wel onder de Dutch Lady naam, direct die naam er af laten halen als dat mogelijk is, zet er maar Xingjang Milk ofzo op zodat ze daar niet onze naam kunnen misbruiken. Of is er nog iemand die denkt dat FF dit had kunnen voorkomen, ik denk het niet met 5%? Graag onderbouwen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Misschien verstandig om na de fusie de merknaam Campina te gebruiken.
  De Chinezen verkiezen inmiddels geïmporteerde melkprodukten boven de eigen zuivel.

 • no-profile-image

  Harry

  Wij hier kopen allang geen melk meer, en ook geen nederlandse kaas, die is gemaakt van gehomogeniseerde melk. Gaat maar eens kijken op Google ,,dangers of homogenized milk" dan gaan je ogen open. Wat een gevaarlijkke rotzooi is dat. De nummer twee oorzaak van kapotte aderen en hartfalen.

 • no-profile-image

  Peter

  Wie is Friesland Food ????????..........
  Friesland Foods Professional nieuwe naam voor Friesland Madibic FoodService

  Per 1 april 2005 zal Friesland Madibic Food Service haar naam wijzigen in Friesland Foods Professional.

  Deze naamswijziging volgt op de verandering van de naam van de Nederlandse moedermaatschappij Friesland Foods. Debic, de merknaam waaronder de meeste producten van Friesland Foods Professional worden verkocht, blijft ongewijzigd.

  Friesland Foods Professional
  Friesland Foods Professional ontwikkelt, produceert en commercialiseert een assortiment zuivelproducten met toegevoegde waarde, gericht op professionele afnemers zoals bakkerijen, fastfoodketens, horeca en cateringbedrijven. Het assortiment bestaat onder andere uit roomproducten, slagroom in spuitbussen, boterspecialiteiten, vullingen en desserts en ijs- en milkshakemixen. Deze professionele zuivelconcepten voor de veeleisende vakman worden hoofdzakelijk onder het merk Debic op de markt gebracht. Friesland Foods Professional is in 20 Europese landen vertegenwoordigd op de zuivelmarkt.

  De nieuwe bedrijfsnaam legt in eerste instantie een link met de moedermaatschappij Friesland Foods. In tweede instantie verduidelijkt "professional" de specifieke eigenheid van de werkmaatschappij die zich principieel richt naar de professionele food service markten. Deze naamsverandering heeft geen gevolgen voor de merken.

  Friesland Foods
  De moedermaatschappij veranderde de naam Friesland Coberco Dairy Foods Holding N.V. al eerder in Koninklijke Friesland Foods N.V. Aanleiding voor de naamsverandering was het in Nederland verkregen predikaat ''Koninklijk'' naar aanleiding van haar 125-jarig jubileum in 2004 en de wens zich internationaal éénduidiger te presenteren. Ook andere onderdelen van het concern zullen in de komende maanden hun naam aanpassen en het nieuwe logo van Friesland Foods gaan hanteren. De naamsverandering van de onderneming heeft geen gevolgen voor de merken; die blijven hetzelfde.

  Royal Friesland Foods is een multinationale onderneming die zich richt op het winstgevend ontwikkelen, produceren en verkopen van een breed assortiment zuivelproducten en vruchtendranken onder merk voor consumenten, professionele gebruikers en industriële afnemers. Met name in West- en Centraal Europa, het Midden-Oosten, West-Afrika en Zuidoost-Azië is Friesland Foods sterk op de zuivelmarkt vertegenwoordigd. De omzet bedraagt 4,4 miljard euro. In totaal zijn 17.600 medewerkers in dienst waarvan 12.250 buiten Nederland. De belangrijkste merken zijn Dutch Lady/Frisian Flag/Foremost, Friesche Vlag, Friso, Completa, Frico, Peak, Bonnet, NoyNoy, Milli, Pöttyös/Dots, Rainbow, Debic, Appelsientje, Chocomel/Cécémel, CoolBest, DubbelFrisss, Fristi en Extran.

  Voor meer informatie:
  Friesland Foods Professional Belgium N.V.
  Grote Baan 34
  B - 3560 Lummen
  Tel. : + 32 13 310 310 (algemeen)
  Fax : + 32 13 310 319 (algemeen)

  E-mail : lummen.info@frieslandfoods.be
  Johan Van Hout
  New Business Development Director
  Tel. : +32 13 310 360
  johan.vanhout@frieslandfoods.be

  URL: http://www.frieslandfoods.be

 • no-profile-image

  Jeroen

  Freek,

  Dat is wel zo, maar wel merklabel hebben ze gebruikt, juist die van FF dus... wordt je als bedrijf nog besmet.....

 • no-profile-image

  Joke

  Ik ben het met Ewald eens, de boeren moeten aan allerlei strengen eisen voldoen maar we halen wel rotsooi uit het buitenland. Betaal de boeren hier maar een goede prijs zodat ze gecompenseerd worden voor alle administratie en dierwel zijn waar ze zich aan moeten houden.

 • no-profile-image

  gerjan

  Friesland Foods heeft een belang van 5% in het Chinese bedrijf. Dan kun je toch moeilijk zeggen dat FF verantwoordelijk is voor de problemen met besmette melk in China!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Tjong jonge wat een sukkels bij die Friesland Foods. Hebben ze daar de zaken niet goed voor elkaar. Treurig ,wordt de met moeite opgebouwde goede naam van het bedrijf in een klap weggeblazen

 • no-profile-image

  DJ

  Ik hoop, dat RFF hier van leert; geen inferieure, niet gecertificeerde, goedkope chinese troep aankopen, maar de eigen superieure nederlandse melk(poeder) gebruiken en en passant de leden een nog betere melkprijs kunnen bieden. Zo blijkt weer eens, dat goedkoop duurkoop kan blijken te zijn.

 • no-profile-image

  freekmelktkoeien@hotmail.com

  5% eigenaar waar gaat dit over. daarvoor mag je achter in de zaal zitten en je bek houden als het bedrijf 100 euro waard is bezit jij 5 magere euro`s maar er is wel iemand die meer dan 50 % heeft.

 • no-profile-image

  Arjan

  Bij merken moet je nooit je naam aan hangen. Als erbij een merk wat verkeerd gaat is de schade veel te groot. Als dit een schandaal wordt waarbij FF beschadigd wordt, is het voor de Nederlandse melkveehouderij een slechte zaak. Als de fusie door gaat met Campina, hebben we een grote cooperatie. Dan wordt het risico nog groter, elk negatief bericht slaat dan door zulke grote organisatie, in als een bom. Er zijn al te veel melkveehouders die veel narigheid hebben en hebben gehad met de Cooperaties. Dit gaat allemaal ten kosten van het inkomen van de melkveehouder die het al moeilijk heeft of zal krijgen om het hoofd boven water te houden nu en in de toekomst. Je moet alles goed en eerlijk doen dat is de beste reclame. Daar schort het vaak aan!

 • no-profile-image

  Ewald Stamsnieder

  Ongelooflijk stom om je naam zo de verkwanselen, lever zelf melk aan FF en ik hou m'n hard vast. Bij boeren op de bedrijven moet alles tip top in orde zijn, en dat is ook goed, maar dan zelf zo gigantisch blunderen is wel heel erg slordig!!!! Ook raar dat er op de site van FF nog niets over vermeld wordt, lijkt mij dat ze de melkleverende boeren wel een verklaring schuldig zijn over hoe dit in godsnaam heeft kunnen gebeuren.

 • no-profile-image

  Peter

  Het zijn allemaal de zelfde "boeven"..
  Ik weet van Niksssss.

  --------------------


  Ook Nestlé is getroffen door het schandaal. De Hongkongse autoriteiten hebben melamine gevonden in 1 liter-verpakkingen pure melk van een fabriek in Qingdao.

  Nestlé houdt vol dat haar product veilig is, omdat de gevonden hoeveelheid melamine (1,4 ppm) te gering is om gevaar voor de mens te vormen.

 • no-profile-image

  Peter

  Hoe vaak moet het nog gezegd worden..Blijf met je klauwen van al die melkdrankjes met toevoegingen af..Die Labs produceren de ene rotzooi na de andere...Men krijgt geen totaalvoeding meer, maar net als het vee..."Voeding" in onderdelen...Alleen de boer weet hoe je die onderdelen moet koppelen om een "gezond" antibiotica dier te behouden...Maar de mens laten ze maar als betonmolen heen rotzooien...Een beetje van dit en een beetje van dat...En dan vraagt men zich af ???Overgewicht...Darmkanker ...hoe kan dat toch..??

 • no-profile-image

  hendrik

  gaan er nu ook koppen rollen in de top bij friesland foods na zulk geblunder?

  als je als boer de boel niet voor elkaar hebt is er een procedure waar je in valt met uiteindelijk geen melk leveren en einde lidmaatschap. bestuurders FF neem je verantwoordelijkheid.

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.