Home

Achtergrond 9 reacties

'Megastallen leiden tot verplaatsen dorp'

De bouw van megastallen in Noord-Limburg zal uiteindelijk leiden tot de vestiging van een zeer groot agro-industrieel gebied ten noorden van Venlo.

Dat maakt de verplaatsing van het dorp Grubbenvorst onvermijdelijk. Dat zei specialist agroparken Peter Smeets van landschapsbureau Alterra uit Wageningen vandaag in Venlo. Smeets, die de door hem voorspelde ontwikkeling toejuicht, sprak daar tijdens een door het tijdschrift Landwerk georganiseerde excursie en discussie over megastallen.

Hij verwacht dat de omvorming van het Noord-Limburgse landschap tot agro-industriegebied na het beëindigen van de Europese melkquota in 2013 snel tot stand zal komen.

Smeets wees erop dat Noord-Limburg de beste landbouwplek ter wereld is, zoals hij onlangs nog in Shanghai had gehoord. De Chinezen zitten te springen om vlees uit Nederland, aldus Smeets. Hij verwacht een explosieve groei die leidt tot megastallen in dit gebied, die ook vragen om meer en betere wegen.

Grubbenvorst moet daarvoor wijken. Hij verwacht grootschalig verzet door de inwoners, maar dan kan de zogenoemde Nimby-procedure worden toegepast, zei hij. Nimby staat voor Not in my Backyard. Met deze eerder rond de boskap in Schinveld toegepaste maatregel kan de rijksoverheid een onwillige lagere overheid tot medewerking dwingen.

Wethouder Litjens van Horst aan de Maas, waaronder Grubbenvorst valt, beschuldigde Milieudefensie en de plaatselijke actiegroep Behoud de Parel er tijdens het symposium van, een door de gemeente gewenste megastal bij Grubbenvorst willens en wetens in een kwaad daglicht te stellen. Litjens reageerde echter niet op de voorspelling van Smeets dat Grubbenvorst verplaatst zou moeten worden.
Wouter van Eck van Milieudefensie zei dat als megastallen onvermijdelijk zijn, die maar bij de Eemshaven of het Rotterdamse havengebied moeten worden aangelegd.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Buurtbewoner

  De hele heisa rond MEGAstallen in Grubbenvorst, is zowiezo onzin. De kar wordt getrokken door een huisarts die zelf geen verstand van zaken heeft, en een biologische tuinder die op een andere plek natuur probeerd vrij te maken om er een plezier vliegveld aan te leggen. Verder zijn de grote stemmingmakers de vilabewoners aan de rand van het dorp die bang zijn voor waardedaling van hun dure stulpje. De structurele windrichting vanuit de geplande Megastallen gaat niet eens richting het dorpje Grubbenvorst.
  Extra verkeer komt ook al niet door Grubbenvorst aangezien er geen hoofdweg naar het dorp loopt. Horizonvervuiling voor de Grubbenvorsternaren is niet aan de orde want er ligt een spoorlijn, visvijver, wandelbos en 2 km akkerland tussen het dorp en het bedrijf. De mensen moeten accepteren dat het gebied aangewezen is als landbouwontwikkelingsgebied en dat ze toen hun kans gehad hebben om te protesteren. Dit is stemmingmakerij en ondernemer pesten.

 • no-profile-image

  gelijkheid

  Wat is eigenlijk het probleem? Hele gebieden met landbouwbedrijven moeten vertrekken voor natuur omdat natuur op die plek het beste zou passen. Waarom zou dan geen dorp verplaatst kunnen worden voor landbouw?

 • no-profile-image

  Jac

  Goed zo buurtbewoner! en dit soort stemmingmakerij is op heel veel plekken in Nl aan de orde. Vooral mensen met dure huizen die niet meer werken en beroepsklagers/ bezwaarmakers met kantoren vol juristen in en om de grachtengordel........

 • no-profile-image

  freekmelktkoeien@hotmail.com

  die wouter van eck is denk ik nog nooit in de Eemshaven of het rotterdamse haven gebied geweest. want ik denk niet dat daar genoeg ruimte is om zoiets te bouwen maar dat kan ook aan mij liggen

 • no-profile-image

  Jophan

  Deze buurman profiteert van het log. Dat mag. Hij kan nu ook mega worden of misschien z'n grond duur verkopen. Het is dus gewoon eigenbelang. Maar wie doet er hier aan stemmingmakerij?Stemmingmakerij is het om een collega in de biologische sector zo flauw aan te vallen met onzinnige uitspraken.
  Horst heeft Alterra gewoon die plannen, om Grubbenvorst op te ruimen, laten maken. Dit staat er duidelijk te lezen. Erg genoeg zijn ze in de gemeente Horst serieus bezig met deze plannen! Dit kan makkelijk, want iedereen zegt dat kan niet waar zijn. Zo zijn ze ook met de Megabedrijf plannen kunnen beginnen. Er was bijna niemand die het geloofde!

 • no-profile-image

  Jophan

  Beste Realist uit H. Je moet toch wat beter lezen . Er staat dat Horst een industrie terrein voor de Intensieve veehouderij wil realiseren. Horst laat deze plannen door onderzoekburo's maken. Horst heeft Alterra dit laten onderzoeken. En je weet, wie betaalt (Horst) bepaald. Dus er komen nog veel meer idiote dingen op Grubbenvorst af! Het LOG Witveld gaat worden wat Callefornie is geworden voor de glastuinbouw: Megafabrieken met kippen en varkens! Voor de rest: Glastuinbouw industrie met kassen tot 60 ha groot. Grubbenvorst word ingemetselt. door landbouwindustie. In Lottum, op 'n gebied aan de aan de Horsterdijk word ook een industrieterein voor glastuinbouw gerealiseerd. Toevallig ook buren van Grubbenvorst! Iedere boer en burger moet plaats maken voor MEGA.

 • no-profile-image

  Dirk

  Wat ik niet begrijp is de stelling dat het gebied grubbenvorst/horst als beste uit de bus komt voor grootschalig agropark. Volgens mij moet je dan toch op z'n minst aan een grote haven zitten. Zeeland en Groningen, of de polders zijn dan beter geschikt.
  Het is dus inderdaad: hij die betaald, bepaald. Het is gewoon een vooraf bepaalde uitkomst om de zaak grubbenvorst van de grond te krijgen.
  Het rapport wordt zo geschreven dat uiteindelijk het mega bedrijf in grubbenvorst de beste oplossing is.
  Hoe speel ik het spel.

 • no-profile-image

  Realist

  De plaats waar het megabedrijf gevestigd wordt ligt ongeveer 2 km van Grubbenvorst en daarom is verplaatsing onzin. 80% van het verkeer voor dit bedrijf komt helemaal niet in Grubbenvorst.
  Waarom komen alle akties uit Grubbenvorst en niet uit Horst, dat op dezelfde afstand ligt?
  Het is pure stemmingmakerij!!

 • no-profile-image

  DE TUKKERRRRRRR

  Ook in limburg willen ze tijdens de wedstrijd de spelregels veranderen, helaas dit gaat ook daar niet lukken........

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.