Home

Achtergrond

Meeste werknemers gaan met de auto naar het werk

De auto blijft veruit het meest populaire vervoermiddel om naar het werk te gaan.

Vorig jaar waren drie van de vijf verplaatsingen naar het werk met de auto. Dit aandeel is al jaren constant. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag heeft gepubliceerd.

Over kleine afstanden is ook fietsen naar het werk populair. In 2007 werd een kwart van de verplaatsingen naar het werk met de fiets afgelegd. Gemiddeld ging het over ruim vier kilometer. Ook dit aandeel is al jaren constant. In 2000 bedroeg het aantal verplaatsing per fiets eveneens een kwart. Een op de tien keer wordt de afstand naar het werk met het openbaar vervoer overbrugd.

Als de afstand minder dan een kilometer bedraagt, lopen of fietsen Nederlanders vaak naar het werk. Toch wordt nog bijna een op de vijf verplaatsingen onder kilometer met de auto afgelegd. Als de afstand naar het werk een tot vijf kilometer is, gaan werknemers nauwelijks nog te voet; de helft van de verplaatsingen gaat dan per fiets. Bij afstanden boven de vijftien kilometer kiezen werknemers vrijwel uitsluitend voor de auto of het openbaar vervoer.

Bij ruim driekwart van alle fietsreizen naar het werk gaat het om een afstand van minder dan vijf kilometer. Bij een vijfde van de fietsreizen gaat het om een afstand tussen vijf en tien kilometer en bij 5 procent is de afgelegde afstand groter dan tien kilometer.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.