Home

Achtergrond 217 x bekeken 6 reacties

Meer uitbuiting buitenlanders

De land- en tuinbouw is de sector waar het vaakst gebruik wordt gemaakt van malafide uitzendbureaus die buitenlanders inhuren.

Dat blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau Research voor Beleid, dat is gemaakt in opdracht van de Stichting Naleving Cao voor Uitzendkrachten (SNCU).

Het aantal malafide bedrijven is de afgelopen jaren redelijk constant met ongeveer 2.000. Maar het aantal mensen – vaak Polen, Bulgaren en Roemenen – dat door die bureaus wordt uitgebuit neemt toe. Volgens het onderzoek zijn vorig jaar meer dan 100.000 mensen slachtoffer geworden van malafide uitzendbureaus.

Het gaat dan om te laag loon, niet afdragen van sociale premies, het ontbreken van een reservering voor vakantiegeld, geen afdracht voor pensioenen, tekortschietende huisvesting en te hoge afdrachten voor huisvesting en transport.

Voorzitter Wouter Waleson van de SNCU zegt dat verscherpte inspectie door de controleurs van SNCU en de arbeidsinspectie kan helpen de misstanden te bestrijden. Hij juicht toe dat bedrijven die malafide bureaus inhuren financieel aansprakelijk gesteld kunnen worden, zoals de regering heeft voorgesteld. Waleson bepleit betere samenwerking tussen verschillende diensten die controles uitoefenen op de uitzendsector.

Waleson constateert dat de land- en tuinbouw "de sector is die op de eerste plaats staat van de verdrietige ranglijst van gebruikers van malafide bureaus. In het algemeen kun je zeggen dat het gaat om sectoren met veel kleine bedrijven, met veel ongeschoold werk en lage marges. Daar hoort de land- en tuinbouw bij."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer

  Wie wordt er het meeste uitgebuit,een boer of de werknemer,zou graag eens elkaars netto uurloon vergelijken!Dat zou de kop boven het artikel wel veranderen!

 • no-profile-image

  Molker

  En wat betaald de boer aan de het Maffia-uitzendbureau? Wat betaald het uitz.bur. aan de werknemer.
  Maar de boer krijgt al weer de schuld, dat is duidelijk, calvinisme...

 • no-profile-image

  bintje koper

  Dit probleem is uit armoede geboren, stel de consument maar aansprakelijk!

 • no-profile-image

  werk aan de winkel

  Het rapport wordt in opdracht gemaakt van de SNCU, de stichting die door wil gaan met controleren, anders verliezen ze zelf hun baan. Alle regelaars en controleurs zijn de uitbuiters van onze samenleving. Bij kleine verschillen en of andere uitleg van de regelgeving, staan de Heren van de SNCU al weer klaar om lijvige documenten te schrijven en boetes uit te delen aan bedrijven en medewerkers die onder moeilijke omstandigheden een produktie proces gaande houden.

 • no-profile-image

  Northwest

  Wat is nu het probleem: produceren voor de wereld markt en personeel van de zelfde wereld markt.

 • no-profile-image

  Boter

  Er wordt wel even een denk fout gemaakt. De schuld van onderbetaling enz.. wordt bij de land en tuinbouw gelegd terwijl de uitzendburo's het doen!!
  Daarnaast is het de regering die vind dat de landbouw zaken moet doen met de uitzendburo's want een TWV krijg je niet zonder uitzendburo's

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.