Home

Achtergrond 198 x bekeken

"Malaise groente- en fruitwinkeliers overdreven"

De omzet van groente- en fruitwinkeliers is dit jaar tot juli 11 procent gedaald, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Van malaise is echter geen sprake, zegt Tonny van Eldijk, bestuurder van AGF Detailhandel Nederland.

Op dit moment telt Nederland 1500 groentewinkels, terwijl dit begin jaren ‘90 nog op 3500 lag. Van Eldijk, die namens de branchevereniging spreekt, stelt dat niet het rendement van de bedrijven maar het gebrek aan opvolging de daling verklaart. "De komende 5 jaar sluiten nog eens 500 zaken hun deuren."

Uit eigen onderzoek van de branchevereniging blijkt dat 80 procent van de agf-zaken zaken, bovengemiddeld rendeert. Zelf realiseerde hij in 2007 een 7 procent hogere omzet van 655.000 euro. De winst bedroeg 70.000 euro. Dit jaar verkoopt hij tot nu toe circa 4 procent meer.

Dat ook het volume volgens het CBS 14 procent daalde zegt volgens Van Eldijk weinig. "We zien een sterke toename van allochtonen die feitelijke agf-zaken beginnen maar geregistreerd staan als supermarkten. De volumecijfers zijn dus vertekend."

Het gebrek aan opvolging wijdt de groenteboer aan het matige imago van de sector. "Het verhaal is: er wordt niets verdiend, en de speciaalzaken zijn op hun retour. De malaise is schromelijk overdreven. Daarnaast denkt de consument nog te vaak onterecht dat we duur zijn."

Of registreer je om te kunnen reageren.