Home

Achtergrond 270 x bekeken

Lobbyisten schuwen Brussels register

Lobbyisten in Brussel vertikken het om zich in te schrijven in een register van de Europese Commissie. Dat vrijwillige register moet duidelijk maken welke belangengroepen schuilgaan achter een lobbyist die een EU-politicus bezoekt.

Maar van de naar schatting 2500 lobbykantoren in Brussel hebben zich sinds de opening in maart slechts 303 ingeschreven. "Onvoldoende, hoewel de zomervakantie misschien een rol heeft gespeeld'', stelde een woordvoerder van de EU-commissaris Siim Kallas (Administratie) tegen nieuwssite EUobserver.com.

Lobbykantoren die zich inschrijven, moeten zich aan een gedragscode houden. Wie de code overtreedt, kan een sanctie krijgen. Critici waarschuwden al eerder dat het register te vaag en te vrijblijvend is. Zo is onduidelijk welke oud-ambtenaren zich laten betalen door grote bedrijven.

De EU-commissaris wil het systeem komend voorjaar evalueren. Mogelijk kan inschrijving dan verplicht worden. In Brussel lopen naar schatting 15.000 lobbyisten namens bedrijven en organisaties om EU-wetgeving te beïnvloeden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.