Home

Achtergrond

Livni wil snel coalitie vormen

De kersverse leider van de Israëlische partij Kadima, minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni, heeft donderdag gezegd dat ze zo snel mogelijk een regering zal vormen.

Livni zei in haar eerste toespraak na de verkiezingsoverwinning dat het voor de stabiliteit van het land van belang is om snel te handelen.
”Morgen zal ik afgevaardigden van de partijen ontmoeten en zo snel mogelijk een coalitie smeden, die alle uitdagingen die voor ons liggen aankan”, sprak Livni, kort na de uitslag.

”De Israëische overheid moet omgaan met netelige situaties. De nationale missie is dan ook zo snel mogelijk stabiliteit te creëren”, aldus Livni.

Livni kreeg woensdag bij de verkiezingen 43,1 procent van de stemmen. Dat is minder dan de door exit polls voorspelde 50 procent, maar genoeg om haar opponent minister van Transport Shaul Mofaz op het nippertje te verslaan.

Als Livni binnen 42 dagen een regering weet te vormen, wordt ze de nieuwe premier. Ze volgt dan de uittredende Israëlische premier Ehud Olmert op. Als ze hierin slaagt, wordt ze na Golda Meir (1969-1974) de tweede vrouwelijke premier van Israël.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.