Home

Achtergrond

Links en rechts willen moeders aan de bak

GroenLinks en de VVD willen meer moeders aan het werk helpen door de opvang van hun kinderen te verbeteren.

Met de extra belastinginkomsten, en door te snijden in regelingen die moeders belonen thuis te blijven, moeten beoogde bezuinigingen in de kinderopvang overbodig worden.

Dat blijkt uit plannen die de twee partijen vandaag hebben bekendgemaakt. GroenLinks schaft in haar plan onder andere de heffingskorting voor niet-werkende partners af. Door deze regeling, ook bekend als de aanrechtsubsidie, blijven veel vrouwen met een goedverdienende man thuis.

De VVD is ook voorstander van afschaffing. De partij is het echter niet eens met het voornemen van GroenLinks om gezinnen met een hoog inkomen minder overheidssteun voor hun kinderen te geven. GroenLinks wil het geld dat daarmee bespaard wordt, ten goede laten komen aan de kinderopvang.

De partijen vinden elkaar wel in de overtuiging aan de aangekondigde bezuinigingen op de kinderopvang van tafel moeten. Zo wil verantwoordelijk staatssecretaris Sharon Dijksma de vergoeding voor opvang door gastouders ongeveer halveren.

Veel werknemers, zoals verplegers en politieagenten, zijn echter afhankelijk van deze vorm van opvang omdat zij buiten de openingstijden van kinderdagverblijven werken, stelt Tweede Kamerlid Ineke Dezentjé Hamming van de VVD.

Om geld te besparen, wil zij dat ouders slechts een bijdrage voor de kinderopvang krijgen op die dagen dat zij zelf werken. Op dit moment hebben vaders en moeders recht op geld als zij minimaal een dag in de week werken. De partij wil onderzoeken hoeveel mensen de regeling misbruiken door hun kinderen meer dagen te laten opvangen dan dat zij zelf aan de slag zijn.

Dezentjé Hamming neemt een rapport van het Centraal Planbureau (CPB), waaruit blijkt dat betere kinderopvang nauwelijks voor meer werkende moeders zorgt, met een korreltje zout. "Ik kijk om mij heen en zie dat vrouwen met kinderen in de opvang gaan werken. Ik heb het CPB niet altijd nodig''.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.