Home

Achtergrond 677 x bekeken 5 reacties

"Leven van het land en geven om natuur''

Minister Gerda Verburg (Landbouw) heeft vandaag, op de honderdste geboortedag van Sicco Mansholt, een eerbetoon gebracht aan de grondlegger van de Europese landbouwpolitiek.

De Groninger, die in 1995 overleed, was landbouwminister in zes naoorlogse kabinetten, werd daarna Europees landbouwcommissaris en bracht het tot voorzitter van de Europese Commissie.

Zijn "plan Mansholt'' moest voedselschaarste in de jaren na de Tweede Wereldoorlog voorkomen. Alles draaide om het opvoeren van de productie door schaalvergroting van de bedrijven, zonder daarbij de sociale gevolgen voor de boeren uit het oog te verliezen.

Na het onthullen van een standbeeld, samen met Mansholt's dochter Theda Aghina, prees Verburg in een toespraak in Veendam het doorzettingsvermogen van Mansholt. Zijn credo was: "Als de boeren het goed hebben, heeft iedereen het goed''. Het inspireerde Verburg tot een eigen variant: "Als de boeren het goed doen, kunnen we leven van het land en geven om natuur.''

Vrijdag stemde het kabinet in met de visie van Verburg op het landbouwbeleid in de komende jaren. De inkomenssteun aan boeren moet worden omgebouwd naar een beloningssysteem. Zo kunnen boeren beloond worden voor het beheren van landschap of natuur.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ineke

  Het zou moeten zijn: als de overheid(regering, Eu) het juiste ondernemersklimaat schept dan kunnen de boeren het goed doen, dus leven van het land en geven om de natuur. Als de overheid zoveel regels blijft stellen cq ruimte voor natuur blijft innemen dan worden de boeren niets meer nog dan werknemers in een groenbedrijf. Waar blijft de ruimte om boer en ondernemer te zijn als de natuur steeds meer voorop wordt gesteld? Het kan gewoon goed naast elkaar.
  Het is allemaal praat in het eigen straatje van de politiek leiders: nieuwe natuur, indammen van prijzen van landbouwproducten omdat anders het voedsel te duur wordt, biobrandstof dat geen zoden aan de dijk zet, dus we doen er maar niet aan mee! Wat een visie heeft deze regering. Verburg laat zich finaal inpakken door de natuurlobby.
  De volgende variant is dus beter: De Nederlandse boeren doen het goed, crëeren zelf de natuur, maar kunnen door toedoen van de overheid nauwelijks leven van het land.

 • no-profile-image

  blijver

  Gerda spreekt nu over een beloning.
  Lees dit maar als een voor bode is van een oprotpremie waarvan de overheid tenminste de helft terug zal pikken in de vorm van belastingen. Raar vinden ze dan ook dat het voedsel duurder wordt, want wat van ver komt .......

 • no-profile-image

  gert

  die beloning voor het beheer van landschap en natuur wordt een fooi en gekenmerkt door willekeurige bureaucratie,dat is nu ook al zo

 • no-profile-image

  PLASJE

  Mw. Verburg...permitteer Plasje om ook een variant op het credo van Mansholt
  te geven :
  ...als U het goed doet voor de boeren....
  ...kunnen WE IN LEVEN BLIJVEN op het
  Platteland... en werken in en geven aan
  DE NATUUR!!!!


  ...doe er iets mee Mw. Verburg (deed
  Mansholt ook!!!)

 • no-profile-image

  twente

  de overheid heeft het over heel andere natuur als dat de boer het over natuur heeft de overheids natuur is rommelen met het mooie landschap over al waar natuurbeschermings organisaties zich mengen met het landschap zie je het het platteland verpauperen als de overheid daar geld voor wil geven zijn we op de verkeerde weg de koeien in een mooie groene wei dat is natuur plus profiteren van het land daar moet je op in durfen zetten

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.