Home

Achtergrond 175 x bekeken

Laagste aantal zelfmoorden sinds 1975

Het aantal mensen dat zich vorig jaar het leven benam, is het laagst sinds 1975.

De afname is opvallend omdat het aantal zelfdodingen de laatste vijftien jaar rond de 1500 schommelde, zo blijkt uit woensdag door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) naar buiten gebrachte cijers.

In 2007 pleegden 1353 personen zelfmoord. Dat is 11 procent minder dan in 2006 toen 1524 zelfdodingen plaatsvonden, meldt het CBS. Vooral het aantal vrouwen dat een einde aan hun leven maakte, daalde aanzienlijk (14 procent).

Ophangen, wurgen of verstikken zijn de meest gebruikte manieren waardoor mensen hun leven beëindigen. Bijna de helft van de mannen en een derde van de vrouwen die zich in 2007 het leven benamen, deed dit op deze wijze. Wel steeg het aantal mannen dat voor de trein sprong van 117 naar 142.

Getrouwde vrouwen benemen zich het minst het leven, gescheiden mannen het meest. De meeste zelfdodingen doen zich voor op middelbare leeftijd. Onder twintigers is een op de vijf sterfgevallen het gevolg van zelfdoding, aldus het CBS. De daling van het aantal zelfmoorden deed zich in alle leeftijdsgroepen voor, maar niet onder zestigers.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.