Home

Achtergrond 274 x bekeken 8 reacties

LTO: snellere toelatingsprocedure voor gentech-gewassen

De toelatingsprocedure voor gewassen, die zijn versleuteld met soorteigen dna-materiaal (cisgenese), moet worden versneld.

Verder zou de toelating uitsluitend moeten geschieden op wetenschappelijke gronden.

Dat heeft Albert Jan Maat, voorzitter van LTO-Nederland, vanmiddag gezegd op een bijeenkomst met landbouwjournalisten. De toelating wordt nu erg vertraagd omdat het debat over de risico’s van genetische verandering wordt gevoerd op basis van emotie, in plaats van rationele argumenten, aldus Maat.

Als dit niet snel verandert, dreigt Nederland op grote concurrentieachterstand te worden gezet, aldus LTO; Nederland heeft een positie hoog te houden als marktleider in pootgoedaardappelen, zaaizaad en boomkwekerijgewassen.

De Europese voedselautoriteit, de Efsa, zou aanvragen om genetisch veranderde gewassen te telen moeten beoordelen, vindt Maat.

Jakob Bartelds, lid van de vakgroep akkerbouw bij LTO, zei te verwachten dat in 2010 de genetisch veranderde amylopectine-aardappel (van Avebe) in Nederland geteeld wordt. Transgene mais (MON810) zou in principe morgen al kunnen worden geteeld, maar in de Nederlandse melkveehouderij bestaan nu afspraken, die dit tegenhouden.

Lees ook Minder gengewassen geplant in EU

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jos verstraten

  Gezien de gevoeligheid van het onderwerp, de reacties op deze pagina getuigen daar ook van, vind ik het ten eerste ontzettend stom van dhr Maat om een dergelijk standpunt via het AGD kenbaar te maken en ten tweede onfatsoenlijk om dit standpunt zonder discussie met de achterban in te nemen

 • no-profile-image

  Imker

  Monsanto die gewassen resistent maakt tegen bestrijdingsmiddelen zodat er nog meer van gemaakt kunnen worden. Bovendien, in Duitsland zijn de eerste partijen besmette honing al vernietigd. Hoe kunnen we nog bijen houden in NL en appels en peren bestuiven als we het imkeren onmogelijk maken.

 • no-profile-image

  Jbakkers

  kijk om je heen zie wat er in de rest van de wereld gebeurt. zijn we ook tegen gmo medicijnen...? nee dan weer niet, kortom weer veel emotie

 • no-profile-image

  k.a. schrier

  Ik word er langzaamaan heel moe van ervan beticht te worden alleen om emotionele redenen tegen gentech te zijn. Er zijn veel feiten/redenen om er tegen te zijn, maar die mogen voor LTO blijkbaar niet meetellen.

 • no-profile-image

  Rinie

  "Het debat over de risico’s van genetische verandering wordt gevoerd op basis van emotie, in plaats van rationele argumenten ", aldus Maat.
  Tegenstanders van genvoedsel wordt steeds die emotie verweten. Maar het is juist andersom. En achter die emoties van de voorstanders zitten slechts dollar- en eurotekens! En niets anders.

 • no-profile-image

  Bioboer

  Als je samen met elkaar onder paraplu van LTO staat met als doel om samen sterk te staan.
  Dan is nu duidelijk dat er geen toekomst is voor bio-boeren in Nederland.Jammer wat moet ik als lid van de LTO nog bij deze club.Gewoon mooie woorden en niet comuniceren met je achterban.Het is juist nu dat we op een kruispunt staan om geld te verdienen omdat we in de EU nog vrij zijn.Immers het proces is onomkeerbaar en een natuurwet is dat stuifmeel grens overschrijdend is.Wat is nu het standpunt van biologica als belangenbehartiger voor ons nu.Lid blijven of lidmaatschap op zeggen.Immer voorwaarde van bioboeren is om gen-techvrij te produceren.

 • no-profile-image

  Annelies

  De mais (Mon810) is afkomstig van Monsanto. Het bedrijf van U weet wel, de PCB's, Agent Orange, Round-up, twee atoom-bommen op Hiroshima en Nagsaki en nog talloze weinig menslievende activiteiten.
  Het bedrijf dat zaden levert aan Afrika tegen zeer hoge prijzen, die slechts eenjarig zijn, waardoor de boeren jaarlijks de dure zaden van Monsanto moet kopen.
  Het bedrijf dat momenteel meer dan 1200 boeren aanklaagd, op grond van het feit dat de Monsanto-zaden op de grond van die boeren gewaaid zijn; wat zaden nu eenmaal doen !!

  U weet het weer?
  Zo niet, dan kunt U herinneringen aan Monsanto ophalen, op:
  http://www.AntiMonsanto.Come2me.nl

 • no-profile-image

  Ans

  "We hebben een naam hoog te houden"; is dit een rationeel argument of gebaseerd op emotie (eerzucht)? Kom op; stop met dat geknoei met gentechproducten. De consument zit er niet op te wachten. Alleen organisaties die hun aandelen in die branche hebben gestopt. Juist die markt staat er om bekend dat ze enkele handelen vanuit emoties. Verstand en emoties, in evenwicht; daar draait het om. Luister naar de consument en stop met het opdringen van ongezonde zaken.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.