Home

Achtergrond 242 x bekeken

LTO: houtskoolschets GLB 2020 van kabinet nog te ruw

De door het kabinet gepresenteerde visie op de ontwikkeling van het Europees landbouwbeleid tot 2020 is volgens LTO Nederland te ruw en te weinig op de economie gericht.

Hij zou meer perspectief moeten bieden om de snelle duurzame ontwikkeling in de land- en tuinbouw te faciliteren.

Het op voorhand al geld beschikbaar te stellen voor een niet afgeronde discussie over Natura 2000 legt een grote hypotheek op het GLB. Het bestaande Europees plattelandsbudget wordt daar al in Nederland fors voor aangewend, aldus voorzitter Albert Jan Maat.

LTO Nederland constateert wel dat in de houtskoolschets van het kabinet dezelfde doelen worden gekozen als in de LTO-visie voor het toekomstig Europees Landbouwbeleid na 2013. Met als kernelementen: versterken concurrentiekracht en innovatie, voedselzekerheid en -veiligheid, groene en blauwe diensten en gebieden met beperkingen voor land- en tuinbouw.

LTO Nederland zal proberen de uitvoering in overeenstemming te brengen met deze doelen. Voor LTO Nederland zijn daarbij innovatie, concurrentiekracht, duurzaamheid, kennisontsluiting, het belonen van maatschappelijke waarden die niet op de markt verzilverd kunnen worden en transitie sleutelbegrippen.

Het convenant Schoon & zuinig en de nota Dierenwelzijn zijn daarbij bruikbaar gereedschap. “Ook wil LTO Nederland dat eerst de totale ontkoppeling van productie en premies wordt gerealiseerd tot 2013, voordat wordt overgestapt op een nieuw systeem” zegt een kritische Maat. LTO Nederland waarschuwt tot slot dat Nederland met haar plannen niet te ver uit de pas moet lopen ten opzichte van de omringende EU-landen ter voorkoming van concurrentievervalsing binnen de EU.

Lees ook Verburg wil subsidiestelsel hervormen

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.