Home

Achtergrond 256 x bekeken

LTO en NAV: zetmeelprijs kan weer hoger

De prijs voor zetmeelaardappelen kan weer een stuk omhoog, nu zetmeelconcern Avebe het afgelopen boekjaar afsloot met een recordwinst van 36 miljoen euro.

Dat zeggen Jakob Bartelds, voorzitter van de LTO-werkgroep zetmeelaardappelen en NAV-lid Jos Steenhuis.

De coöperatie heeft geen omzetcijfers of bedrijfsresultaat bekendgemaakt. Avebe wilde vandaag inhoudelijk geen toelichting geven.
Telersorganisaties vinden dat de zetmeelaardappelprijs naar een kostendekkend niveau moet stijgen. LTO-voorman Bartelds: "Vorig jaar profiteerden we al van goede resultaten. Ik denk dat we opnieuw een hogere uitkering tegemoet kunnen zien. Er komt sowieso een aflossing van de certificaten van tien jaar geleden, toen de telers een renteloze lening aan Avebe verschaften. Daar is eindelijk geld voor beschikbaar."

Bartelds verwacht een verhoging van de winstuitkering. "Avebe zegt dat het nieuwe beleid vruchten afwerpt. Dan moet er, afgezien van de markt, ruimte zijn voor een beter prijsniveau."

"Het is mooi dat Avebe zoveel winst heeft gemaakt", voegt NAV-er Jos Steenhuis toe. "Dat zie ik graag terug in een goede prijs voor de telers."

De Veenkoloniale afdeling van de NAV gaat binnenkort om tafel om saldoberekeningen te maken. "De prijzen voor onder meer kunstmest en grond zijn erg hard gestegen. Om zetmeelaardappelen beschikbaar te houden voor Nederlandse productie moet de grondstofprijs meegroeien."

Of registreer je om te kunnen reageren.