Home

Achtergrond 9 reacties

LNV: belang verlagen kostprijs groeit

Melkveehouders moeten de komende jaren kiezen voor een duidelijke strategie.

Met daarin bijvoorbeeld meer aandacht voor de verlaging van hun kostprijs en oog voor verdere specialisatie. Dat zei Annemie Burger, directeur-generaal bij het landbouwministerie, vandaag bij de opening van het seizoen van de Melkvee Academie.

Melkveehouders moeten volgens Burger goed de werelmarkt in de gaten houden. De directeur-generaal verscheen in plaats van de verhinderde landbouwminister Gerda Verburg bij de aftrap van het nieuwe jaar van de Melkvee Academie. Het landelijke kennisnetwerk voor melkveehouders hield zijn bijeenkomst op een veebedrijf in Giessenburg.

Aan minister Verburg waren eerder al vragen voorgelegd over welke keuzes zij zou maken als ze veehouder zou zijn. Burger bracht Verburgs antwoord over. "Over vijftien jaar moet de melkveehouderij een grote sprong hebben gemaakt richting verduurzaming. Produceren met respect voor mens, dier en milieu." De minister merkt volgens Burger dat de melkveesector bruist. "Er is investeringsdrang en veel veehouders lopen met plannen rond."

Wat betreft weidegang zei Burger dat iedere melkveehouder uit bedrijfseconomisch en vanuit maatschappelijk oogpunt kiest voor koeien in de wei. "Weidegang is een belangrijk aspect in het imago van de sector. Inpassing van het melkveebedrijf in het Nederlandse landschap is essentieel om te kunnen blijven produceren."

Siem-jan Schenk, voorzitter van de LTO-vakgroep melkveehouderij, vond Burgers uitspraak over koeien in de wei iets te scherp gesteld. Wel onderschreef hij het belang van weidegang voor het imago. "Het sectorbelang gaat hierin voor het individuele belang van de veehouder." Volgens Schenk is weidegang niet de enige manier om dierwelzijn te kunnen garanderen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  nog lager ,nog lager,boeren doen dit al jaren

 • no-profile-image

  W Geverink

  Ga je als boer naar de stad en zeg je tegen een burger dat het tijd wordt dat hij zijn gazon maaid krijg je een waar bemoei jij je mee , een wat gaat jou dat aan , of je krijgt gelijk een knal aan de kop .

 • no-profile-image

  gert

  wat een goedkope retoriek,kostprijsverlaging,laten ze daar op de ministeries zelf eens mee beginnen,ze smijten met geld voor diverse projekten,verduurzaming wat een onzin,de koeien zijn levende dieren en geen fossielen

 • no-profile-image

  geitenwollensokker

  moet er missschien niet meer biologisch landbouw komen; verschil kostprijs en verkoopprijs is hoger, meer respect voor dier, gezonder voor mens.

 • no-profile-image

  Nuchtere Consument

  Wie in Nederland de kostprijs wil verlagen, moet stelen. Dit doet een fatsoenlijke boer niet. Dit is ook het probleem, de boeren worden bestolen. ik denk zelfs door die gene met die mooie praatjes!! Het voedsel is veel te goedkoop, anders werd er niet zoveel weg gegooit. Het is jammer voor die mensen die er wel zorgvuldig mee omgaan, want die andee verpesten het ook voor hun!! Het lachen gaat wel over als er geen jonge boeren meer beginnen. Want wie werkt er nog voor een arme salaris en dan zo af gezeikt worden. Die tijd is er zo, als ze zo doorgaan!!!!!

 • no-profile-image

  Leo D

  Internationaal concurreren op kostprijs maar wel even vertellen waaraan de toekomstige melkveehouderij moet voldoen. Wat een waardeloos verhaal. Jammer dat zo'n LTO voorman daar geen inkomens-eisen aan vastknoopt.
  Afrikaans spreekwoord: Zij die bij het rundvee wonen zijn niet de rijken.
  Deze wijsheid blijft ook in Europa actueel

 • no-profile-image

  Klaas

  Lonen en verdere declaraties dienen ook naar wereldmarktnivo te worden verlaagd. Jarenlang de kostprijs verlagen, terwijl verder overal de prijzen stevig worden verhoogd, wordt een lastige opgave. Gelukkig heeft onze sector heel, heelveel mensen die met ons meedenken!

 • no-profile-image

  de boer

  Al weer zo`n alles is van iedereen verhaal !

 • no-profile-image

  Boerin

  Nou daar moet je de humor van inzien.
  Waar moet een boer het geld vandaan halen ? Lenen bij de bank kan, het moet wel terug betaald worden.
  LNV dwingt de boeren om in dierwelzijn, gezondheid, registratie en milieu te investeren. Meer werk en kosten , daar hoort een eerlijke beloning tegenover te staan.
  Dit beleid van de Overheid is ziekmakend, maar geeft des te meer werkgelegenheid.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.