Home

Achtergrond 206 x bekeken 3 reacties

'Kosten van I&R schapen doorberekenen aan LNV'

De kosten voor elektronische identificatie en registratie (I&R) van schapen moeten, uitgezonderd van de kosten voor oormerken, volledig voor rekening komen van het ministerie van landbouw (LNV).

Dit stelt Erich Rhöse, voorzitter van de Landelijke Werkgroep Professionele Schapenhouders (LWPS).

Over de kosten van de ontwikkeling- en exploitatiekosten voor de centrale database wordt nog onderhandeld tussen de sector en LNV. Het standpunt van de LWPS wordt volgens de organisatie niet door andere bestuurders ondersteund. Zij zijn volgens Rhöse bereid om een behoorlijk bedrag aan de sector te laten doorberekenen en willen ook dat de derogatie voor slachtlammeren in Nederland niet wordt
ingevoerd.

De elektronische I&R gaat volgens de huidige regelgeving op 1 januari 2010 in. Een maand na de geboorte moet een lam van een elektronisch oormerk worden voorzien. Voor dieren die binnen twaalf maanden geslacht worden bestaat een uitzonderingsregel.
Na eerste schattingen komen de kosten van I&R uit op een bedrag van 10 euro per ooi per jaar.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Elisa de Vries

  GJ, ik ben het helemaal met je eens , als iets verplicht wordt en je moet er elk jaar voor betalen gaan er een heleboel schapen het illegale circuit in. De andere schapenhouders die alles voor elkaar hebben worden er de dupe van, zie nu die eI&R.Deze is gekomen omdat er nu veel schapen worden om gekatIk wil wel betalen, maar dan éénmaal om te registreren en niet elk jaar, dit is gewoon het einde van de schapenhouderij.

 • no-profile-image

  Verhoeven

  Ik ben het er mee eens dat er een goed registratiesysteem komt. Maar dat de kosten bij de schapenhouders komt te liggen is niet bespreekbaar. Denk ook eens aan de hobbyschapenhouders, die kun je als het zo door gaat in het museum terug vinden. Richt het zo in dat iedere hobbyist ook nog eenschaap of geitjes kan houden. En zorg voor kleine oormerken. De minister heeft aangegeven dat een dier zijn eigen uitstraling moet houden en niet mag worden voorzien met die grote flappen.

 • no-profile-image

  gj

  Introduceer de electronische oormerken niet. Maar maak voor iederen de I & R online registratie gratis toegankelijk.
  Je zult zien dat de registratie dan een enorme stap vooruit gaat maken.
  In het systeem zit nl ook een bedrijfslijst en die heb je dan altijd en eenvoudig tiptop voor elkaar.
  Electronische oormerken kosten alleen veel geld, de registratie wordt er niet beter van als bij een normaal regulier oormerk. Het knelpunt is de registratie.

Of registreer je om te kunnen reageren.